Як зміняться правила гри на валютному ринку в 2019 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зміняться правила гри на валютному ринку в 2019 році

Валюта
2065
26 вересня в Києві відбувся Перший український валютний форум, організований фінансовим порталом «Мінфін» і BankOnline. Ключовою темою обговорення стала нова система валютного регулювання, яка почне працювати в Україні з 7 лютого 2019 року. Що чекає гравців валютного ринку після набрання чинності нового Закону «Про валюту і валютні операції», пояснювали представники Нацбанку, Верховної Ради та фінансові експерти.
На заході зібралося близько 200 осіб: крім співробітників банків і фінансових компаній, в форумі брали участь представники бізнес-спільноти, великих компаній – експортерів.
Михайло Довбенко – співавтор закону про валюту, перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності. Депутат поділився нюансами нового законодавства і наголосив на необхідності залучити до обговорення процесу валютної лібералізації не тільки НБУ, але й інші держоргани, зокрема Державну фіскальну службу.
Як зміняться правила гри на валютному ринку в 2019 році
Нацбанк був представлений командою з чотирьох спікерів
Відкрила форум Катерина Рожкова, перший заступник голови правління НБУ. У своїй вступній промові вона наголосила, що новий закон розширить доступ населення до фінансових послуг і допоможе вивести економіку з тіні. За її словами, зараз норми валютного регулювання розкидані в 56 різних нормативних актах. Після набрання чинності Закону про валюту, ринок буде орієнтуватися на 7 широких регуляцій.
Як зміняться правила гри на валютному ринку в 2019 році
Емал Бахтарі, керівник проектів і програм департаменту відкритих ринків НБУ, зазначив, що валютна лібералізація буде плавною, очікувати миттєвого зняття всіх обмежень не варто. «З лютого НБУ переходить від валютного нагляду до валютного контролю: це означає, що регулятор буде просто стежити за тим, щоб встановлені обмеження виконувалися», – озвучив він позицію регулятора.
Сергій Савчук, заступник департаменту ліцензування НБУ, поділився інформацією, яким установам більше не буде потрібно отримувати валютні ліцензії в наступному році. До цієї групи, зокрема, увійдуть банки, профучастники фондового ринку, депозитарні установи.
Віталій Черняк, начальник управління Департаменту фінансового моніторингу НБУ, розповів про найпоширеніші фінансові схеми, які виявив регулятор. У їх числі – транзитні операції, переведення в готівку коштів і виведення капіталу. Тільки за 2017-2018 рр. сумарний обсяг таких схем перевищив 33 млрд грн.
Експертна думка
Віталій Шапран, головний фінансовий аналітик «РА «Експерт-Рейтинг», представив позитивні прогнози щодо кон’юнктури зовнішніх ринків в 2018-2019 рр. На його думку, завадою на шляху розвитку валютного ринку можуть стати значні розміри неофіційного сектора економіки: обсяги тіньових оборудок в Україні становлять $25-30 млрд.
Тарас Козак, президент інвестиційної групи “Універ”, зазначив, що біржова торгівля валютою має стати одним з першочергових напрямків еволюції ринку: нинішні обсяги торгівлі в 10 разів менші від можливих.
Сергій Паперник, керівник практики FinTech юридичної компанії Evris вважає, що розвиток фінтех-ринку в Україні активізує запуск обміну валюти онлайн, а також дасть можливість небанківським установам відкривати рахунки і випускати електронні гроші.
Як зміняться правила гри на валютному ринку в 2019 році
Роман Сульжик, колишній трейдер JP Morgan і Deutsche Bank, нагадав, що тепер питання валютних обмежень повністю перебуває у віданні НБУ. А значить, учасники ринку отримали можливість безпосередньо впливати на процеси валютного регулювання.
У виставковій зоні форуму учасники тестували роботу першого в Україні валютомата від компанії 3S. Цей апарат дозволяє автоматично обмінювати долар/євро на гривні і назад. Вже через кілька тижнів перші такі апарати з’являться в київському аеропорту Жуляни і ЦУМі.

А на Finance.ua давно з’явилися Бонуси до депозитів у валюті 💲

Наостанок зазначимо, що Перший український валютний форум пройшов за підтримки Всеукраїнської асоціації фінансових компаній (ВАФК), юридичної компанії Evris і національного платіжного сервісу UAPAY.
Медіа-партнерами форуму виступили: Finance.ua, PaySpaseMagazine, асоціація банків України НАБУ, асоціація платіжних систем UAPS, Центр економічної стратегії, FinancialClub, ЛІГА ЗАКОН і Prostobank.ua.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас