Стартап розробив ШІ-фермера для управління «фабрикою рослин» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стартап розробив ШІ-фермера для управління «фабрикою рослин»

Технології&Авто
305
Працівники вертикальної ферми Bowery найменше асоціюються з традиційними селянами. Тут немає бруду, неприємного запаху і гір добрив. Кожен ранок починається з того, що всім роздають завдання. Але список справ формує не жива людина, а ШІ.
Bowery можна віднести до нової хвилі агробізнесу – це стартапи, які намагаються вирощувати урожай і збирати його максимально технологічно, чисто і ефективно. Тут відмовилися від грядок на користь контейнерів, вертикально розташованих один над одним.
Людська праця доповнюється повальною автоматизацією процесів. У будь-який момент технолог може з’ясувати, чи достатньо рослини отримують світла, води, поживних речовин. Система просигналізує в разі нештатних ситуацій.
В результаті з одного квадратного фута площі такої ферми за рік можна зібрати мінімум в сто разів більше врожаю, ніж з тієї ж площі звичайної.
У хірургічній стерильності, оточені автоматичними системами місцеві працівники отримують набагато більше, ніж ті, хто працює на землі в звичайних господарствах. Середня річна зарплата сільськогосподарського робітника на фермі в США становить $23 800. У Bowery не розкривають оклад своїх співробітників, але кажуть, що висока ефективність дозволяє виплачувати і високі зарплати. Це один з практичних прикладів того, як ШІ позитивно впливає на економіку, пише Bloomberg.
Ефективність вертикальних автоматизованих ферм приваблює інвесторів. Експерти вважають, що це один із способів вирішити проблему дефіциту продовольства. Саме тому зараз такі проекти з’являються по всьому світу. Наприклад, в Дубаї побудують найбільшу автоматизовану вертикальну ферму. Очікується, що вона буде виробляти до трьох тонн овочів на день.
Однак вертикальні ферми – це ще й приклад того, як алгоритми витісняють людей з роботи. Сьогодні на фермі Bowery все ще є люди, тому що залишилися процеси, які автоматизувати не вдалося. Але ще два роки тому їх було значно більше.
З того часу вдалося автоматизувати те, що ще недавно робили люди, наприклад, посів. І прогрес продовжуватиметься, поки не залишиться мінімум співробітників.
Економіст Ерік Брінолфссон вважає, що тенденція на заміну робочої сили роботами і алгоритмами тільки зміцнюється. «Якщо завдання не спирається на людську творчість, навички міжособистісної взаємодії або інші сильні людські сторони, то це ідеальний кандидат на автоматизацію». Шанс не залишитися без роботи – підвищення кваліфікації.
Тему втрати роботи через автоматизацію порушили експерти аудиторської компанії Deloitte. Вони назвали чотири напрямки саморозвитку, які допоможуть побудувати кар’єру в роботизованому світі. При цьому, за їхніми оцінками, більшість з 2 млрд нинішньої молоді ризикують залишитися без роботи або як мінімум без будь-яких перспектив.
За матеріалами:
internetua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас