Затримки зарплат і тіньове оформлення: як каратимуть за це з жовтня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Затримки зарплат і тіньове оформлення: як каратимуть за це з жовтня

Фондовий ринок
1643
Вже з початку жовтня 2018 року український бізнес очікують масові перевірки – їх метою буде вивести з тіні тих працівників, які отримують зарплату в конвертах. Сайт “Сегодня” розповідає, що це будуть за перевірки, за які порушення і в якому розмірі передбачений отримати штраф.
Перевірки потрібні, щоб вивести бізнес із тіні і забезпечити всіх пенсією
В уряді нещодавно заявили, що величезна частина української економіки перебуває в тіні, в зв’язку з чим було прийнято рішення посилити перевірки. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зазначив, що у бізнесу є час до кінця вересня, щоб привести всю документацію в порядок.
“Через місяць, в жовтні, ми почнемо застосовувати всі норми, дані нам законом, для того, щоб захистити права працівників і відновити соціальну справедливість. Ніхто нікому не давав права своєю безвідповідальністю залишати людей без пенсії”, – сказав Гройсман.
У Кабміні кажуть, що першими під підозрою виявляться ті компанії, де всі співробітники поголовно отримують мінімальні зарплати, адже за офіційними даними на 1 серпня 2018 р. середня зарплата по країні становить 9170 грн.
Після перевірок, які будуть проводитися інспекторами, Держпраці буде накладати штрафи, а відповідати за виконання постанов доведеться Державній виконавчій службі.
“За січень-липень 2018 року до державної реєстрації залучено 8,8 тис. громадян, які здійснювали підприємницьку діяльність неофіційно. До бюджетів додатково сплачено 9,3 млн грн податків і зборів та 10,6 млн грн єдиного внеску”, – заявили в ДФС.
Крім цього, за підрахунками Пенсійного фонду України, в 2017 р. через тіньову зайнятість він втратив понад 30 млрд грн, адже рівень тіньової зайнятості перевищував 23%.
Так, 3,7 млн ​​осіб працює на тіньову економіку, це означає – кожен третій українець. Найбільше таких працівників в сільському господарстві (42,7%), в торгівлі (19,6%), будівництві (15,7%), промисловості (5,3%) і транспорті (3,3%).
Прем’єр міністр України зазначив, що зараз найбільш проблемними галузями залишаються будівництво, торгівля, охоронні послуги і готельно-ресторанний бізнес. А в регіональному розрізі за кількістю неправильно оформлених працівників лідирує Харківська, Київська, Івано-Франківська та Одеська області.
Такі перевірки потрібні не тільки для того, щоб вивести українську економіку з тіні, але і щоб забезпечити всім українцям гідну пенсію. Правда, чому відповідні органи масово не проводили такі перевірки раніше – залишається питанням. Адже ніяких змін до законодавства зараз не внесли. Проте, ми вирішили нагадати, за що можуть оштрафувати український бізнес, хто опиниться під ударом і скільки доведеться заплатити за порушення.
За неправильно оформлених співробітників доведеться заплатити більше 110 тис. грн штрафу
Почнемо з того, що інспектор може прийти з перевіркою в будь-який час і без попередження. Йому дозволяється безперешкодно входити в будь-які службові, адміністративні та виробничі приміщення. І не допустити його до перевірки – не можна. Точніше, можна, але за це керівництву компанії доведеться заплатити штраф – 3 мінімальні зарплати, тобто – 11 169 грн. А ось якщо ви не допустили до перевірки інспектора вже за виявленими порушеннями, тоді доведеться заплатити штраф у 100-кратному розмірі від мінімальної зарплати – 372 тис. грн. Це, до речі, найбільший штраф, який вам можуть нарахувати за будь-яке порушення.
Також інспектор може проводити при перевірці аудіозапис або ж фото- і відеозйомку. Але варто зазначити, що інспектор не може вимагати будь-які документи для передачі їх третім особам, вилучати оригінали документів або ж комп’ютери, розголошувати комерційні таємниці і виробничі процеси, а також перевіряти ті питання, які повинні розглядатися в суді. Максимальний термін такої перевірки – 10 днів, а мінімальний – 2.
Також великий штраф за кожного співробітника загрожує, якщо:
  • співробітника допустили до роботи без оформлення трудового договору;
  • співробітник був оформлений на неповний робочий час, тоді як він виконує свої обов’язки повний робочий час;
  • зарплату співробітникові виплачували без нарахування і сплати єдиного соціального внеску.
За такі порушення загрожує штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат – 111 690 грн. Причому, варто відзначити, що ці штрафи нараховуються окремо за кожного співробітника, який був неправильно оформлений.
Понаднормова робота і затримка зарплати теж караються
Інспектор Держпраці також може виписати штраф в 10-кратному розмірі мінімальної зарплати – 37 230 грн – за такі порушення:
  • встановлення окладів нижче прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
  • недотримання порядку оплати в нічний час, святкові, неробочі та вихідні дні;
  • недотримання порядку оплати праці за виконану роботу у відрядженні.
У тому випадку, якщо були порушені терміни видачі заробітної плати, відпускних, розрахункових тощо, компанія отримає штраф у розмірі 11 169 грн.
Також, крім фінансової відповідальності за порушення трудового законодавства, є ще й адміністративна відповідальність, яка загрожує безпосередньо керівним особам компанії. Адмінштрафи накладаються на посадових осіб всіх форм власності. Так, якщо співробітника допустили до роботи без оформлення трудових відносин, керівник може отримати штраф у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 грн до 17000 грн). А за порушення термінів виплат загрожує від від 30 до 100 нмдг (від 510 грн до 1700 грн).
До того ж, адміністративні штрафи плюсуються з фінансовими, які накладаються на все підприємство. Тому за одне порушення компанія може заплатити в два рази більше.
Затримки зарплат і тіньове оформлення: як каратимуть за це з жовтня
Анастасія Іщенко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас