Заборона викладки сигарет на вітринах може обійтися бюджету в 4 млрд грн (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заборона викладки сигарет на вітринах може обійтися бюджету в 4 млрд грн (інфографіка)

Казна та Політика
524
На цьому сесійному тижні планується розгляд законопроекту №4030а, який пропонує ввести заборону на викладку тютюнових виробів на вітринах кіосків і магазинів.
За розрахунками Міністерства фінансів, втрати державного та місцевих бюджетів у разі ухвалення законопроекту можуть скласти майже 4 млрд гривень.
Це при тому, що за 7 місяців 2018 р. обсяги реалізації тютюнових виробів в Україні вже знизилися майже на 23% (порівняно з аналогічним періодом 2017 р.), а надходження від сплати акцизу впали на 10%.
Враховуючи, що, за даними Державної фіскальної служби, за 2017 р. чотири тютюнові компанії України увійшли до топ-10 найбільших платників податків країни, серйозні недонадходження очікуються не тільки з тютюнового акцизу, але також і з ПДВ, роздрібного акцизу, податку на прибуток.
Серйозні втрати можуть бути і за єдиним податком, який сплачують приватні підприємці і представники малого бізнесу, зазначається в публікації.
Заборона викладки сигарет на вітринах може обійтися бюджету в 4 млрд грн (інфографіка)
Раніше проти ухвалення законопроекту виступили в Асоціації міст України і в Американській торговельній палаті. Так, в Асоціації міст України оцінили потенційні втрати місцевих громад від ухвалення законопроекту на рівні 858 млн грн на рік.
В Інституті економічних досліджень та політичних консультацій доктора економічних наук Ігоря Бураковського, де проводилося дослідження економічного ефекту від цієї заборони, заявили, що заборона недостатньо обґрунтована, не дозволить знизити рівень куріння і призведе до зростання тіньового ринку.
Згідно з офіційними висновками Головного науково-експертного управління Верховної ради, “законопроект не може бути ухвалено у запропонованому вигляді”. Зокрема, експерти згадали низький рівень юридичного супроводу законопроекту, розмитість формулювань, некоректні посилання на Рамкову конвенцію з боротьби з тютюном (РКБТ містить набагато менше заборон, ніж пропонують депутати).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас