Експерт розповів, скільки втратить Україна після запуску газопроводу "Північний потік-2" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, скільки втратить Україна після запуску газопроводу "Північний потік-2"

Енергетика
2506
Після запуску російського газопроводу “Північний потік-2” Україна втратить 3 млрд доларів, які щорічно отримує від транзиту газу через територію України.
Про це заявив голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв під час конференції YES.
“Якщо говорити про обсяги, то це 3 млрд доларів на рік – зараз це ті доходи, які ми отримуємо за транзит газу по Україні. Якщо “Північний потік – 2” зараз запуститься, то через 2 роки він може бути завершений. Як тільки його буде завершено, всі розрахунки показують, що не буде транзиту через Україну. Частина газу перейде в Турецький потік, інша частина перейде в Північний потік”, – повідомив Коболєв.
“Посміхаюся, коли намагаються озвучити, що ми будемо конкурувати тарифами і це ще не втрачена боротьба. Якщо ми подивимося, то “Північний потік – 1” – все ще існує. Коли його збудували, всі обсяги газу вийшли з нашої системи. Тому для України це буде величезна втрата. 3 млрд доларів – це 3% ВВП”, – додав він.
Коболєв також підкреслив, що “Північний потік-2” є питанням безпеки України і всього ЄС.
“З нашої точки зору, “Північний потік-2” стосується безпеки України і всього ЄС. Не буде перебільшенням сказати, що це питання нашого виживання. Якщо у нас не буде газового транзиту, то ми впевнені, що будуть відкриті двері до повноцінної агресії проти України. Ми намагаємося цього уникнути”, – зазначив він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас