Фонд гарантування запропонував збільшити відшкодування за депозитами в 4 рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд гарантування запропонував збільшити відшкодування за депозитами в 4 рази

Кредит&Депозит
2860
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) пропонує наступного року приступити до поетапного збільшення гарантованої суми відшкодування з 200 тис. грн до 500-800 тис. грн.
Про це повідомив директор-розпорядник Костянтин Ворушилін.
“Воно (збільшення гарантованої суми відшкодування – ред.) має бути поступовим, його потрібно закріпити законом, щоб потім не було шляхів до відступу. На сьогоднішній день ми вважаємо, що потрібно виходити поступально з цифрою 500-800 тис. грн суми гарантування з 2019 року”, – сказав він в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.
При цьому К.Ворушилін додав, що для підвищення гарантованої суми відшкодування потрібно мати сильну економіку.
“Зараз у нас є певна впевненість у стабільності сектору, тому ми за те, щоб потихеньку збільшувати суму гарантування. Це додатково дасть приплив вкладів у банківський сектор, дасть можливість тому ж Мінфіну робити позики у банків через облігації. Усе взаємопов’язано”, – сказав К.Ворушилін.
Він також повідомив, що за 20 років свого існування ФГВФО виплатив відшкодування вкладникам на суму 93,8 млрд грн. Для виплати відшкодувань в кризовий період ФГВФО довелося залучати позикові кошти.
“Що ж до боргу Нацбанку, то там залишилося 2,5 млрд грн, але вони покриті держоблігаціями, які були власністю Фонду ще до кризи 2013 року. Тому відсотки за кредитами і відсотки за облігаціями “схлопуються”, і ми не вважаємо це навантаженням. Тільки закінчиться термін за цими облігаціями, будуть погашені і облігації, і кредити НБУ. Що стосується Мінфіну, то у нас залишилося основного боргу 58,5 млрд грн, не рахуючи відсотків під 10-12,5%. Виходить, що ми залучили фінансування на 59,5 млрд грн, а повинні повернути 145 млрд грн! Аморально було навішувати з допомогою МВФ нам такі ставки запозичень”, – сказав К.Ворушилін.
До речі, завдяки програмі «Бонус до депозиту» від Finance.ua наші читачі мають можливість отримувати відчутну прибавку до процентної ставки. Для участі в програмі потрібно всього три кроки.

Отримати бонус до депозиту 💰

За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас