Контроль харчових продуктів: завершується другий етап змін - Мінагро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Контроль харчових продуктів: завершується другий етап змін - Мінагро

Аграрний ринок
243
З 20 вересня 2018 року в Україні завершується другий етап переходу на нову систему контролю за безпечністю харчових продуктів – НАССР.
Про це розповіла заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева.
“Система НАССР поступово, але впроваджується на наших виробничих потужностях. Ми бачимо непоганий прогрес на підприємствах — це на сьогоднішній день – 426 підприємств, які вже впровадили систему НАССР. Ще 143 підприємства перебувають якраз у процесі розробки або її впровадження”, – зазначила Трофімцева.
За її словами, держава в цій сфері здійснює моніторинг, аудит та контроль процесів на виробництві. Контроль за впровадженням системи НАССР покладено на Держспоживслужбу.
Покарання для злісних порушників передбачено доволі високе — штраф у 30 мінімальних зарплат для юридичних осіб, та 15 мінімальних зарплат для фізичних осіб, аж до закриття підприємства. При цьому заступник міністра запевнила, що сертифікація НАССР, яку сьогодні активно пропонують як послугу в інтернеті, зовсім не обов’язкова, головне дотримуватися гігієнічних вимог системи НАССР на всіх етапах виробництва, які виробники цілком успішно можуть впровадити самі.

Довідка Finance.ua

  • 20 вересня 2016 року набув чинності розділ VII Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Цей закон було прийнято для гармонізації законодавств України та Євросоюзу у сфері безпечності харчового виробництва.
  • Відповідно до цього закону всі виробники харчових продуктів мають 3 роки, щоб впровадити систему керування безпекою НАССР (аналіз ризиків і контролю критичних точок, яка діє у Європі). Ця робота передбачає кілька етапів, залежно від виду діяльності та розміру підприємства.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас