Доля гривні вирішиться в найближчі кілька місяців - експертний прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доля гривні вирішиться в найближчі кілька місяців - експертний прогноз

Валюта
2008
За останні півтора місяці долар додав в ціні більше 2 грн 30 копійок. Тільки за останній тиждень курс зріс майже на 50 копійок. Минулої середи “офіційний” долар тільки-но подолав психологічну позначку в 28 грн, а 5 вересня курс американської валюти, встановлений Нацбанком, становив вже 28,49 грн.
Якщо подорожчання долара триватиме такими ж темпами, то до кінця вересня долар досягне показника, який закладався в держбюджет як середньорічний курс – 29,3 грн. А до листопада подолає прогнозний показник для кінця року – 30,1 грн.
Але осіннє зростання курсу відбувається не рівномірно, а стрибкоподібно. Різке подорожчання курсу може змінитися таким же істотним відкотом назад. Наприклад, на 6 вересня НБУ знизив курс долара відразу на 8 копійок – до 28,41 грн. Випадково чи ні – але це помітне зміцнення гривні збіглося з приїздом в Україну технічної місії МВФ, яка перебуватиме у нас з 6 по 19 вересня і яка визначить, чи є підстави для виділення Україні чергового кредитного траншу.
Чи варто очікувати найближчим часом ще більш серйозного зміцнення гривні, чи продовжиться девальвація? Яким буде курс долара в кінці вересня і як він поведе себе потім?
Більшість опитаних нами економічних аналітиків вважають, що підстав для серйозного зміцнення гривні найближчим часом немає. Тобто українська валюта продовжить втрачати свої позиції. Але наскільки швидко – багато в чому залежить від кредиту МВФ.
“За серпень долар на міжбанку зріс з 26,95 до 28,22 гривень, або на 4,7%. До кінця вересня він може коштувати 29 гривень”, – прогнозує старший аналітик групи “Альпарі” Вадим Іосуб.
“Великих стрибків курсу не буде. Але сезонний тиск на гривню продовжиться, це зазвичай відбувається до середини жовтня. А потім серйозним фактором впливу на курс буде кредит МВФ. Якщо ми домовимося з Фондом, девальвація буде відбуватися повільніше. І після отримання кредиту гривня навіть трохи зміцниться. Хоча зворотною стороною кредиту стане підвищення тарифів, зокрема на газ”, – говорить економіст, експерт-аналітик Борис Кушнірук.
Пізніше стане чинним інший фактор – очікування виборів, каже експерт.
“Як правило, в грудні і січні гривня знецінюється, а з лютого починає зміцнюватися. Але якщо пов’язані з виборами очікування будуть негативними, то бізнес почне досить активно “йти” в долар, і це істотно позначиться на курсі”, – попереджає він.
Економічний експерт Тарас Козак взагалі вважає, що до вирішення питання з кредитом від МВФ робити прогнози безглуздо.
“Я вважаю, що прогнози зараз давати недоцільно, тому що є кілька факторів, які будуть критично впливати на курс долара в найближчі 2-3 місяці. І перший з них – це кредит МВФ. Це найважливіший показник. Якщо Україна отримає кредит, він піде в золотовалютний резерв Нацбанку і у НБУ будуть кошти для підтримки долара. Це допоможе уникнути спекулятивної “атаки” і утримати курс в рамках. Крім того, в разі отримання кредиту від МВФ ми відразу отримаємо мільярдний кредит від Світового банку і від Євросоюзу, а також кілька інших. Ці кредити дозволять уряду виконати свої бюджетні зобов’язання в цьому і на початку наступного року. Якщо ж кредиту МВФ не буде – курс протягом короткого часу може стати дуже високим. Буде спекулятивна атака на гривню, невиконання бюджетних зобов’язань, непогашення зовнішніх боргів, тобто дефолт, і це призведе до того, що курс підскочить дуже серйозно. Ми не знаємо, до яких величин. Але за прогнозом НБУ – курс може бути вище 40 грн”, – говорить Тарас Козак.
Втім, приїзд технічної місії МВФ в Україну, на думку економіста, свідчить про те, що МВФ схильний виділити Україні кредит.
“У мене таке відчуття, що дадуть. Бо не тільки Україна зацікавлена ​​у співпраці з МВФ. МВФ також зацікавлений в успіхах України. Якщо Україна не виконає програму реформ і не усуне проблеми в економіці, це означатиме, що Фонд не зміг підтримати Україну на шляху реформ. А успіх України – це успіх керівництва Фонду. Тому я думаю, що кредит все-таки дадуть і суттєвої девальвації не буде”, – розмірковує Тарас Козак.
А ось впливу виборів на курс долара він не прогнозує.
“Уже є певні показники, які свідчать, що кошти для виборів в Україну вже починають заходити. Вони будуть підтримувати гривню. Але є і протилежний потік: кошти, які “бояться” цих виборів, будуть витікати з країни. І, хоча це буде ближче до виборів, ці потоки будуть врівноважувати один одного, а тому не зроблять особливого впливу на курс гривні”, – говорить експерт.
Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що, крім інших факторів, курс долара багато в чому визначається політикою Нацбанку, який також може його “підкоригувати”.
“Ніяких макроекономічних чинників для подорожчання долара влітку не було. Але Нацбанк робить дуже багато помилок, і ми вже скоро побачимо долар по 29 грн. Не можна виходити на торги, кажучи, що продає 100, а продавати 40. Краще вже не виходити. Це тільки шкодить. Можна змінити нормативи купівлі валюти для експортерів, для банків. Але цього не робиться. Якби влітку, скажімо, НБУ хоча б тричі вийшов на міжбанк і наситив ринок повністю, долар був би і зараз по 26. Навіть виходячи з розрахункового показника Нацбанку, закладеного в бюджет, курс сьогодні не повинен перевищувати 27 грн 20 коп”, – говорить експерт.
Олександра Романюк
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас