Ігор Черненко: хто заробить на зростанні київського ринку офісної нерухомості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ігор Черненко: хто заробить на зростанні київського ринку офісної нерухомості

Нерухомість
1004
Останні чотири роки експерти неодноразово заявляли про те, що київський ринок офісної нерухомості – непривабливий для інвесторів.
Тоді це дійсно здавалося правдою. На чому в першу чергу економлять компанії на початку кризи? На оренді офісів і персоналі.
У 2014 і в 2015 роках ми спостерігали масове скорочення площ, що орендуються українськими та міжнародними компаніями в київських бізнес-центрах, міграцію орендарів з одного офісу в інший. Площі не повинні бути порожніми, тому працювати доводилося з кожним орендарем. Девелоперам доводилося йти на поступки.
Незважаючи на кризу, деякі компанії продовжували будувати і вводити в експлуатацію нові бізнес-центри. Під кожною новиною про відкриття нового об’єкта, як правило, виникало питання про його доцільність. Навіщо будувати новий офісний центр, якщо не можна здати його приміщення в оренду?
У деяких компаній просто не було вибору. Будівництво багатьох київських офісних центрів почалося до кризи 2014 року і всі роботи доводилося завершувати, наприклад, в кризовий 2015 рік. Інакше був ризик стати власником недобудови. Це набагато гірше, ніж порожня, але введена в експлуатацію будівля.
Але була і друга причина. У експертів було розуміння, що криза виявиться не такою глибокою, тому інвестиції в ринок офісної нерухомості навіть тоді здавалися більш привабливими, ніж в торгівлю.
Тому навіть в кризовий період проводилися переговори про купівлю деяких бізнес-центрів. Пропозиція на київському ринку відносно невелика і пожвавлення економіки одразу ж призведе до зростання попиту на офісні приміщення. На це і був розрахунок.
Ринок офісної нерухомості дійсно почав відновлюватися першим. Уже в 2016 році власники українських і міжнародних компаній розширювали орендовані в офісних центрах площі і наймали персонал.
Ще через рік деякі, в першу чергу IT-компанії, переїжджали зі старих приміщень в колишніх науково-дослідних інститутах, квартир на перших поверхах житлових будинків у бізнес-центри в центрі міста.
Найбільше запитів на оренду приміщень зараз надходить саме від IT-компаній. У першому півріччі вакантність в київських бізнес-центрах склала 10%, тоді як ще в 2014 році – 30%.
При таких темпах розвитку до кінця року пустувати буде не більше 5-7% від загального числа столичних офісів. На ринку знову з’явиться вже давно забутий дефіцит приміщень.
Девелопери, які відкрили свої офісні центри в кризу, можуть відкривати шампанське. Вони гарантовано отримали довгострокові контракти, орендні ставки постійно зростають.
За останній рік вони збільшилися приблизно в півтора рази, і зараз середня вартість оренди приміщень в Києві становить $30 за кв м на місяць. Це без урахування витрат на експлуатацію та ПДВ.
Пожвавлення на ринку призведе до зростання інвестицій на київському ринку офісної нерухомості. Наскільки мені відомо, в Києві вже розроблено не менше 10 концепцій з будівництва нових бізнес-центрів.
На відміну від докризового періоду, коли модно було будувати великі за площею будівлі, зараз інвестори готові відкривати відносно невеликі об’єкти площею 10-15 тис. кв. м.
Це означає, що в найближчі кілька років у Києві буде спостерігатися бум будівництва нових офісних центрів. Але це за умови, що економічна ситуація в країні суттєво не погіршиться.
 
Ігор Черненко, засновник Investment Development Property (IDP)
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас