Україна хоче нову програму з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна хоче нову програму з МВФ

Казна та Політика
495
Місія МВФ на початку вересня має намір приїхати до Києва незважаючи на відсутність будь-яких домовленостей про ціну газу для населення. За інформацією джерел Українських Новин, основне питання для обговорення – продовження співпраці після березня 2019 року, коли закінчується чинна 4-річна програма EFF. Українська сторона сподівається домовитися про нову аналогічну програму на 3 роки. Однак є й інші варіанти, один з яких, зокрема, може вирішити газову проблему з МВФ.
Україна вже найближчим часом має намір почати переговори з Міжнародним валютним фондом про надання кредиту за новою програмою співпраці. Про це Українським Новинам повідомили джерела, знайомі з планами українського уряду щодо подальших переговорів з кредитором.
Питання про нову програму фінансування буде обговорюватися в ході анонсованого візиту до Києва місії МВФ на початку вересня. “Основним питанням буде саме нова програма”, – зазначив співрозмовник.
За інформацією агентства, Україна має намір запропонувати МВФ надати нову програму Extended Fund Facility (EFF) на три роки. Щоб не переривати співпрацю з кредитором, Київ хоче, щоб вона запрацювала відразу після закінчення чинної EFF, термін якої закінчується в березні 2019 року. У МВФ, як вдалося уточнити агентству, прекрасно розуміють, що без продовження фінансової підтримки, Україна не зможе виплатити в наступні два роки за зовнішніми боргами майже $18 млрд, і позитивно налаштовані на переговори.
Розмір нової програми поки не відомий, проте за попередньою неофіційною інформацією мова може йти про суму, яку Україна не вибрала за чинною EFF – тобто, приблизно про $9-10 млрд. З березня 2015 за програмою EFF Україна отримала від МВФ $8,7 млрд із загальної суми в $17,5 млрд.
Також за інформацією джерела агентства в уряді, можливо, що Україна запропонує варіант продовжити чинну EFF, ще на рік. Правда це виглядає малоймовірним, оскільки програма EFF за правилами МВФ виділяється на 3 роки з можливим продовженням ще на 1 рік, тобто Україні спочатку надали цю програму вже з продовженням терміну дії (березень 2015 – березень 2019 р.). Однак, на думку співрозмовника агентства, кредитор може зробити виняток. “Ми бачили, що МВФ вже відходив від правил в роботі з Україною, тож це можливо”, – зазначив він.
Нагадаємо, що в грудні 2015 року МВФ вніс зміну до статуту, дозволивши кредитувати країни, які мають прострочення по виплаті суверенного боргу, що дозволило Україні отримати черговий транш кредиту, незважаючи на невиплату Росії $3 млрд так званого “боргу Януковича”.
В.о. міністра фінансів Оксана Маркарова в коментарі 13 серпня підтвердила, що в ході роботи місії МВФ в вересні буде обговорюватися питання співпраці після березня 2019 року, але деталей не повідомила. “Ми зацікавлені обговорити з Фондом як всі поточні питання, так і продовження співпраці після закінчення програми в березні 2019 року”, – сказала вона. У Міністерстві фінансів Українським Новинам поки відмовляються коментувати інформацію про нову програму з МВФ, хоча про її необхідність говорив колишній міністр фінансів Олександр Данилюк. “Зараз у нас унікальна програма, як за сумою, так і за умовами. Ми отримали досить велику суму грошей і вийшли на нову стадію розвитку економіки. Проте, в новій програмі першим питанням буде те, що не виконано в цій програмі. Так завжди робиться. тому давайте сфокусуємось на тому, щоб зараз виконати свої зобов’язання”, – говорив у травні тодішній міністр фінансів.
На сьогоднішній день Україна для отримання чергового траншу виконала всі умови, крім однієї – ціна газу для населення не підвищена до рівня імпортного паритету. Якщо виконувати узгоджені з МВФ умови, то ціна газу для населення з жовтня поточного року може підвищитися майже вдвічі.
Уряд категорично відмовляється від цього. За останній рік українська сторона запропонувала МВФ в цілому 8 варіантів зміни ціни, які б знизили розмір її підвищення, а в деяких випадках навіть привели б до зниження, проте кредитор не прийняв жоден з них.
Незважаючи на відсутність на сьогоднішній день компромісу з МВФ, уряд, за інформацією агентства, вже готує проект держбюджету на 2019 рік виходячи з підвищення ціни на 18%, як визначено прогнозом соціально-економічного розвитку України на 2019-2021 роки. При цьому, обсяг субсидій планується знизити – з 70 млрд грн в поточному році до близько 50 млрд грн. “Поки щодо ціни газу узгодженої з МВФ позиції немає. Але ми розраховуємо, що вона буде”, – заявило агентству джерело, знайоме з планами уряду.
Питання ціни газу буде обговорюватися в ході роботи місії 6-19 вересня. За інформацією співрозмовника видання, знайомого з позицією МВФ, кредитор розуміє складність питання і теоретично визнає, що виконання чинної постанови №187, якою визначається ціна газу, призведе до великих складнощів щодо виконання держбюджету.
Що буде з ціною газу з осені, має прояснитися в найближчі десять днів, оскільки чергова відстрочка підвищення вартості газу була прийнята лише до 1 вересня. За інформацією агентства, в уряді поки остаточно не вирішили, що ж робити. На переговорах з МВФ уряд має намір відстоювати варіант поетапного підвищення ціни.
За неофіційною інформацією одного з представників уряду, українська сторона буде намагатися переконати МВФ в тому, що при підготовці формули визначення ціни газу відповідно до імпортного паритету в 2016 році була допущена помилка, яка призвела до того, що при споживанні газу власного видобутку населенню доводиться платити за ненадані послуги з транспортування по території ЄС і оплаті за вхід/вихід в ГТС.
Теоретично є і третій варіант продовження співпраці з МВФ. Уряд може запропонувати фонду перекредитуватися, тобто, укласти нову програму не чекаючи завершення чинної. Наприклад, Stand-by на два роки, або ту ж ЕFF – на три. За згодою сторін підготувати нову програму можна за місяць-півтора. В результаті вдасться перезавантажити питання про підвищення ціни газу, виписавши в новому меморандумі про співпрацю нову схему поетапного підвищення, і забезпечити безперервну, незалежно від виборів, співпрацю з фондом до 2020 або 2021 року. Однак в уряді, за інформацією агентства, такий варіант не розглядають як можливий для пропозиції МВФ.
Юрій Дощатов
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас