Комунальним боржникам перекривають заїзд до будинку і відрізають світло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комунальним боржникам перекривають заїзд до будинку і відрізають світло

Особисті фінанси
2366
Українські ОСББ знайшли новий спосіб змусити незговірливих мешканців платити членські внески. Злісним неплатникам просто вимикають світло, воду та інші блага цивілізації. В окремих випадках, коли земля, на якій стоїть будинок, також є спільною власністю мешканців, боржникам навіть можуть перекрити в’їзд в спільний двір.
Когось це ламає і він платить, а когось – ні, і він йде до суду. І останній варіант не такий вже провальний, як здається на перший погляд.
«Важливо розуміти, що мова йде не про борги за комунальні послуги, а саме про членські внески. Найчастіше боржники йдуть оскаржувати до суду саме факт відключення, а неправомірність загальних зборів ОСББ з цього приводу. Ухвалити рішення про відключення можуть лише більшістю голосів. Але дуже часто кворуму немає, або підробляють підписи учасників зборів. Якщо це довести, то можна оскаржити відключення комунікації», — пояснив UBR.ua юрист Володимир Блащук.
Як розповів віце-президент «Всеукраїнської ради голів ОСББ» Роман Гученко, порушення під час загальних зборів ОСББ — не рідкість. Добра половина ОСББ, особливо старих, проводять їх з порушеннями. І цим активно користуються боржники, коли на них подають до суду.
«Обов’язково необхідно перед відключенням неплатника поінформувати його особисто про проведення таких зборів рекомендованим листом або під підпис. Був навіть випадок, коли замість дружини у повідомленні розписався чоловік, і суд відмовив ОСББ у вимозі стягнути заборгованість. Але, як правило, це все одно не рятує боржника, а лише розтягує процес у часі», — зазначив Гученко.
Якщо порушень під час загальних зборів мешканців не було, опротестувати рішення ОСББ вже проблематично, кажуть юристи. Якщо такий захід впливу на боржника, як відрізка від комунікацій, прописана у статуті об’єднання мешканців, то навіть суд не зможе допомогти відновити відрізані комунікації.
У статуті можуть прописати навіть обсяги або терміни заборгованості, після яких загальні збори можуть ухвалити рішення про відключення, але це необов’язково — відрізати світло, газ або воду можуть навіть за мінімальну заборгованість. Процедура відключення також прописується в статуті (наприклад, попередження – пропозиція реструктуризації – відключення).
«Якщо немає ОСББ, відключати можуть тільки постачальники послуг, тобто ДТЕК, Київводоканал та ін., в кожному місті по-різному. Тут все залежить від того, з ким підписані договори у мешканців. Безпосередньо або через управителів, чи через ОСББ. В ОСББ — так, дійсно, якщо передбачено статутом та рішенням загальних зборів, вони можуть застосовувати такі заходи превентивного впливу, як відключення», — зауважив голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської ради при КМДА Олег Попенко.
На користь ОСББ свідчить і судова практика. Приміром, згідно з рішенням Вищого спеціалізованого суду України № 320/6631/16 від 12 жовтня 2017 року, відключення квартири мешканця будинку від водопостачання загальнобудинкової мережі визнано цілком законним, оскільки така можливість і умови цього як раз передбачені статутом ОСББ та рішенням загальних зборів. У цьому випадку, один з мешканців будинку систематично, протягом півроку не платив внески та ніяк не реагував на письмові претензії ОСББ погасити заборгованість.
«Оскільки позивач не виконував своїх обов’язків з оплати пайової участі в утриманні будинку і прибудинкової території, висновок про правомірність дій відповідача щодо відключення його квартири від водопостачання загальнобудинкової мережі будинку відповідає закону, статуту об’єднання і рішенню ОСББ «Мрія», які позивачем як членом ОСББ не оскаржувалися», — йдеться в матеріалах справи.
Але як кажуть самі ОСББ, випадків, коли людям ріжуть комунікації, поки що небагато. Натомість об’єднання нерідко самі ходять до суду, щоб накласти арешт на майно боржника і таким чином змусити його платити внески справно. Паралельно, якщо в будинку є неплатники, але потрібно зібрати з мешканців гроші на проведення якихось робіт по дому, правління просто закладає в прайс, наприклад, ремонту суму вищу, ніж потрібно. Тоді потрібну суму можуть зібрати навіть, якщо не все здадуть гроші.
«Позитивна судова практика щодо стягнення заборгованостей зі зборів дуже поширена. Судове рішення, як правило, видається разом з наказом на арешт майна. Після цього недбалі мешканці зазвичай платять», — відзначив Роман Гученко.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас