"Роттердам+" - це оптимальний механізм у ситуації дефіциту вугілля, - голова Української енергобіржі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Роттердам+" - це оптимальний механізм у ситуації дефіциту вугілля, - голова Української енергобіржі

Енергетика
516
Рішення НКРЕКП скасувати з середини 2019 року основні правила роботи поточної моделі енергоринку (включаючи формулу “Роттердам+”) для успішної реалізації реформ є правильним рішенням.
Таку думку в рамках експертної дискусії у Центрі Разумкова висловив голова біржового комітету Української енергетичної біржі (КЕБ) Олексій Дубовський.
Формула “Роттердам+”, яка використовувалася в Україні з метою функціонування ринкового механізму ціноутворення на вугілля, показувала максимальне ціновідсічення. Цей механізм застосовується в умовах дефіциту енергоресурсів.
“Якщо ринок дефіцитний, як зараз, і, умовно кажучи, склади вугілля порожні, то вугілля нізвідки не візьметься, його можуть тільки імпортувати. А імпорт – це максимальна ціна, тобто “Роттердам+”, – зазначив Олексій Дубовський.
На його думку, в Україні потрібно розробляти вугільні родовища і збільшувати видобуток власного вугілля.
“Ми повинні розвивати власні ринки. Я дотримуюся думки, що треба створювати внутрішній індикатор. І це не тільки для ціни вугілля, але і для природного газу, нафтопродуктів”, – вважає експерт.
Говорячи про рішення НКРЕКП скасувати з літа 2019 року основні правила роботи енергоринку, Олексій Дубовський підкреслив: “Це еволюційний процес. Якщо не буде перенесення строків реформ, то я вважаю, що це абсолютно прогресивна модель, і ринок повинен запрацювати так, як він працює в європейських країнах.
Нові правила на енергоринку будуть більш конкурентними, більш прозорими, і ми відійдемо від моделі покупців енергоринку, це підвищить конкуренцію серед ТЕС. Так працюють всі енергетичні ринки Європи”.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас