Ситуація з трудовою міграцією в Україні – близька до катастрофічної - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ситуація з трудовою міграцією в Україні – близька до катастрофічної - експерт

Казна та Політика
3398
Ситуація з трудовою міграцією в Україні – близька до катастрофічної.
Про це заявив виконавчий директор “Міжнародного фонду Блейзера”, президент Гарвардського клубу України, економіст Олег Устенко.
Зі слів Устенка, українська економіка залежить від праці, і чим більше трудових ресурсів їде з країни, тим гірше це відбивається на її стані економіки.
“Економіка України залежить дуже сильно від праці, а міграційні потоки – це ж не просто люди, це ще й носії того, що вони можуть робити, носії праці, вони виїжджають з країни. І в результаті цього, спочатку знижується економічне зростання, а потім йде принципове стиснення твоєї економіки”, – зазначив він.
На думку президента Гарвардського клубу, такий стан справ – реальна загроза катастрофи для країни.
Економіст наголосив: “Вважаю, що ситуація близька до катастрофічної… Це катастрофічна загроза для такої країни як Україна, тому що ми перебуваємо з вами в оточенні, коли всі сусіди навколо нас живуть краще, ніж ми”.
Устенко акцентує, що якщо в Україні ВВП на душу населення, за результатом цього року буде “десь на рівні $2,5 тис”, то у сусідній Білорусі – показник в 2,5 рази вищий. У Росії розмір валового внутрішнього продукту на душу населення більший в три рази, а у Польщі – мало не в п’ять разів більший.
“І змінилася ситуація економічна. Ще 20 років тому таке поняття, як мобільність праці було характерно тільки, скажімо, для економіки Сполучених Штатів Америки. Всі інші не мали такої високої мобільності. Зараз мобільність праці висока. Європейці дуже активно пересуваються зі своїх територій на інші території. Наприклад, якщо подивитися, згідно реєстраційного офісу в Польщі, десь 2 млн поляків перебувають за межами своєї країни”, – додав Устенко.
За матеріалами:
5 канал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас