Міжнародна програма фінансової допомоги Греції завершена — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжнародна програма фінансової допомоги Греції завершена

Казна та Політика
401
Кредитна програма ESM (Європейський стабілізаційний механізм) щодо Греції завершується в понеділок, 20 серпня. Вперше за більш ніж вісім років Греція буде жити без міжнародної фінансової допомоги, повідомляє DW.
З цієї нагоди очікується виступ прем’єр-міністра Алексіса Ціпраса. Греція – це остання, третя країна, після Іспанії і Кіпру, яка поки що отримувала допомогу зі створеного 2012 року ESM.
Програма для Іспанії завершилася в 2014 році, для Кіпру – в 2016 році. Голова Єврогрупи Маріо Сентено раніше високо оцінив зусилля Греції, сказавши, що країна заклала основу для економічного зростання і знову стоїть на своїх ногах”. Саме інші країни Єврогрупи були основними кредиторами Афін. Завершення програми при цьому не означає скасування нагляду з боку європартнерів. Навпаки, нагляд буде посилено.
Від Греції досі очікується, що вона досягне 3,5 відсотків профіциту бюджету до 2022 року.
Загалом з 2010 року Греція отримала від європейських партнерів та Міжнародного валютного фонду 289 мільярдів євро кредитів з низькими відсотками. В обмін на це Греція повинна була провести низку жорстких реформ, запровадити заходи економії, скорочення соціальних виплат та підвищення податків. Допомога була спрямована, зокрема, на те, щоб запобігти виключенню Греції з Єврозони.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас