Вкладникам естонської Versobank, що належить українцям, повернуть всі гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладникам естонської Versobank, що належить українцям, повернуть всі гроші

Кредит&Депозит
361
Активи ліквідованого Versobank, що належить українським акціонерам, перевищують відомі зобов’язання, тому всі вклади будуть компенсовані у повному обсязі, заявляють ліквідатори банку в прес-релізі в середу.
“До теперішнього моменту з’ясувалося, що ми зможемо виплатити всі вклади, бо у ліквідованого банку достатньо коштів”, – сказав ліквідатор банку, партнер KPMG Ееро Кауп.
Він нагадав, що в червні ліквідатори вирішили достроково компенсувати всім без винятку вкладникам гроші, що зберігалися на вкладах і рахунках, в розмірі EUR200 тис. і ще додатково 30% від сальдо, що перевищує їх.
Згідно з релізом, до теперішнього моменту вкладникам виплачено понад EUR177 млн: Гарантійний фонд виплатив компенсації 2559 клієнтам на EUR90,1 млн, а Versobank – 452 клієнтам на EUR87,1 млн.
Крім того від 143 клієнтів отримані заяви на загальну суму в EUR13,1 млн, яка також підлягає виплаті, та заяви ще не подали 805 клієнтів, загальне сальдо яких становить EUR4,6 млн.
Нагадаємо, ЄЦБ за пропозицією Фінансової інспекції Естонії 26 березня 2018 року анулював ліцензію естонського Versobank, яким володіють українські бізнесмени, співвласники холдингу “Алеф” Вадим Єрмолаєв і Станіслав Віленський. За даними Банку Естонії, рішення про закриття кредитної установи було прийнято в зв’язку з постійним порушенням Versobank правил по боротьбі з відмиванням грошей.
Ліквідаторами банку 28 березня 2018 року призначені Е. Кауп, Вільяр Алнек і Ксенія Кравченко з KPMG Baltics OU та адвокатського бюро KPMG Law OU.
Українські акціонери Versobank подали скаргу в спеціальну комісію по перегляду рішень ЄЦБ із запереченням проти рішення регулятора щодо відкликання банківської ліцензії. В кінці адвокати українських акціонерів повідомили, що Спеціальна адміністративна комісія ЄЦБ за підсумками розгляду скарги вирішила переглянути своє попереднє рішення про відкликання ліцензії цієї фінустанови.
Як зазначили адвокати, у рішенні комісії не знайшли свого підтвердження факти причетності власників банку до відмивання грошових коштів.

Довідка Finance.ua:

  • Versobank був заснований у 1999 році.
  • У 2012 році 85% акцій Versobank AS купила українська компанія “Укрсільгосппром”, що входить в холдинг “Алеф”.
  • Versobank займався переважно обслуговуванням клієнтів за межами Естонії.
  • Станом на кінець 2017 року клієнти зберігали в Versobank близько EUR253 млн, що становило 1,5% обсягу депозитів у діючих в Естонії банках.
  • 87% всіх депозитів в Versobank припадало на нерезидентів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас