Нейромережу навчили відтворювати зображення, передані по оптоволокну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нейромережу навчили відтворювати зображення, передані по оптоволокну

Технології&Авто
279
На відміну від сигналу, передати зображення по оптичному волокну непросто — дані перемішуються. Вченим з Швейцарії вдалося навчити нейромережу відтворювати зображення чисел, передані на відстані в кілометр, за їх спектральним відбитком. Відкриття може багаторазово збільшити пропускну здатність оптичних кабелів.
Команда зі Швейцарського федерального інституту технологій Лозанни використовувала нейромережу для розпізнавання зображень, переданих по оптоволоконному кабелю. Зараз багатомодове оптоволокно — найшвидша технологія для передачі даних на великі відстані, але напередодні поширення 5G-звязку їй теж знадобиться апгрейд. Очевидний спосіб — спробувати передавати дані паралельно. Проблема, однак, у тому, що окремі компоненти зображення змішуються.
Швейцарські фахівці опублікували статтю в журналі Optica, описавши в ній систему відновлення зображення за допомогою нейромережі — технології, яка вже широко і успішно використовується для класифікації образів.
«Ми використовували сучасну архітектуру глибокої нейромережі, щоб відтворити оригінальні зображення з хаотичного відбитку на виході. І показали, що це можливо для кабелів довжиною до кілометра», — говорить один з авторів роботи Деметрі Псалтіс.
Вчені передавали по оптоволокну рукописні цифри і, використовуючи базу з 20 000 зразків, успішно навчили ШІ розпізнавати їх. 16 000 зображень були відібрані для тренування нейромережі, а ще 4000 — для перевірки. За допомогою лазера кожну цифру підсвічували і передавали цей відбиток по кабелю з 4500 волокнами на відеокамеру.
Роботи, які обіцяють прискорити оптичну передачу даних, йдуть у різних напрямках. Хайтек+ писав про два такі прориви: це 11-кольоровий лазер і розумна тканина, отримана за допомогою нової технології виробництва оптоволокна.
За матеріалами:
internetua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас