Богдан Яблонський: про Bitcoin і спадщину для котів (частина 3) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Богдан Яблонський: про Bitcoin і спадщину для котів (частина 3)

Особисті фінанси
838
Завершуємо цикл публікацій (частина 1, частина 2) про найцікавіші, але маловідомі положення спадкового права.
Наостанок вам представиться можливість дізнатися про те, як «своїми руками» вирішити добру половину проблем, що виникають у спадкодавців чи спадкоємців.
Заповіт подружжя
Цінність даного інструмента полягає в тому, що мова йде про спільний заповіт подружжя. Тобто, за життя подружжя може залишити спільний заповіт (один на двох) та визначити загального або загальних спадкоємців.
Другою особливістю такого заповіту є те, що в ньому можна вказувати майно, що є спільною власністю подружжя.
У разі смерті одного з подружжя, заповіт як такий не набуває чинності. Його частка в заповіданому автоматично переходить до того, хто пережив.
Навіщо придумали такий механізм? Справа в тому, що за звичайною процедурою (навіть при наявності заповіту), у разі відкриття спадщини одного з подружжя, другий повинен зробити низку дій. Спочатку на себе переоформити спадщину, потім – новий заповіт написати. І це все пов’язане з тим, що потрібно розібратися, де у кого яка частка була, з чого складається і т. п.
У випадку ж із заповітом подружжя, все робиться «одним махом»: спільний заповіт набуває чинності лише після того, як не стане обох з подружжя, а спадкоємці отримують все, що їм заповідано, на підставі єдиного документа і єдиним масивом. Можна заощадити багато грошей, часу і нервів. Як для спадкоємців, так і для спадкодавців.
Договір про зміну розміру частки у спадщині
Багатьом доводилося або чути, або брати участь в історіях, пов’язаних з тим, як спадкоємці один одному свої «часточки» у спадщині перепродували або передаровували.
Подібне відбувається тому, що успадковане майно рідко буває спеціально пристосованим до того, щоб його відразу всі спадкоємці могли використовувати одночасно.
Приміром, однокімнатну квартиру дідуся, часто складно ось так ось відразу перетворити на п’ятиповерховий будинок для трьох сімей онуків. Доводиться одним відмовлятися, наприклад, від половини легковика, в обмін на половину вантажівки. Або… спочатку оформляється частина будинку на одного, інша частина – на другого, а потім вони його передаровувати починають, щоб сконцентрувати в потрібних руках житло. І це ще не дуже страшно, коли учасників проекту лише двоє. А так буває не часто.
За договором про зміну часток у спадщині, спадкоємці можуть змінити розмір часток, що належать їм за законом.
У підсумку, кожен із спадкоємців відразу отримає свідоцтво про право саме на ту частину спадщини, яка представляє для нього інтерес. Подальше переоформлення у такому випадку вже не потрібно.
Варто також зазначити, що цю опцію не слід плутати з відмовою від спадщини на користь іншого спадкоємця, коли можна відмовитися тільки від усієї частки у спадщині.
Аналізований договір дає можливість зберегти право на спадщину, але отримати лише частину від належної частки. При відмову від частки у спадщині той, хто відмовився, втрачає право на спадщину цілком.
Спадковий договір
Один з найцікавіших інструментів спадкового права. Він передбачає укладення письмового нотаріального договору між спадкодавцем і спадкоємцем, згідно з яким останній отримає у власність щось. За умови, що буде виконувати розпорядження останнього. І тут мова може йти як про виконання прижиттєвих, так і посмертних розпоряджень.
Найбільш затребуваним напрямком застосування такої опції може бути утримання спадкодавця в обмін на квартиру.
Не варто плутати цей договір з договором про довічне утримання. Спадковий договір вигідно відрізняється від останнього тим, що право власності на нерухомість переходить новому власнику виключно після відходу спадкодавця в інший світ і тільки за умови виконання розпоряджень.
Якщо розпорядження не виконуються, то договір може бути розірвано. Адже у спадковому договорі можна визначити контролера, який буде стежити за виконанням розпоряджень, вказівок спадкодавця після його смерті.
Відповідно, порушення з боку спадкоємця, на яке вже не зможе відреагувати спадкодавець, буде мати для нього негативні наслідки.
Цікаво і те, що такий договір може бути укладений не тільки з людиною, але і з фірмою – можна зобов’язати виконувати розпорядження компанію. Це розширює сферу застосування інструменту.
Можна, наприклад, не тільки своїм нерухомим майном, але і своїми корпоративними правами так розпорядитися. Як і у випадку із заповітом подружжя, стороною такого договору можуть бути одночасно обидва з подружжя, а предметом договору – як спільна власність подружжя, так і індивідуальне майно кожного з них.
Богдан Яблонський, адвокат, керуючий партнер Групи компаній «V. I. P. Consulting»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас