Bitcoin і злочинність: як криптовалюти допомагають відмивати гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Bitcoin і злочинність: як криптовалюти допомагають відмивати гроші

Фінтех і Картки
1703
Швидкі і анонімні транзакції, які пропонують криптовалюти, не могли не зацікавити зловмисників. Тільки за минулий і поточний рік через криптовалюти “відмили” понад 1,2 млрд доларів.
Як повідомляє “Сегодня”, це дуже приблизна цифра, адже точних даних ніхто назвати не зможе.
Сюди ж можна приплюсувати суму криптовалют, вкрадених з гаманців користувачів або бірж. У зв’язку з цим великі світові економіки нарешті вирішили почати боротися з “криптопральнею”.
Американська компанія CipherTrace, що спеціалізується на кібербезпеці у сфері блокчейна, детально дослідила процес “відбілювання” грошей через криптовалюти і визначила головні етапи схеми.
Перший етап – нашарування. У традиційній фінансовій сфері він включає купівлю дорогих активів за “брудні” гроші. Наприклад, нерухомості. Далі цей актив перепродується кілька разів, що ускладнює визначення початкового покупця. У криптосвіті цей етап включає купівлю криптовалют. Далі, за допомогою різних бірж і спеціальних сервісів-міксерів, початкові монети дробляться і конвертуються в інші криптовалюти. Гроші можуть пройти сотні адрес, що ускладнює відстеження початкового власника.
Причому сервісів-міксерів дуже багато. Вони у вільному доступі і, судячи з усього, ніхто не збирається заважати їм працювати. Принцип роботи подібних сервісів простий. Вони беруть криптовалюту у різних клієнтів, перемішують її, і “на виході” виходить “збірна солянка”, яка не дозволяє відстежити власника грошей. Зазвичай, міксери вимагають від 1% до 3% від суми транзакції як плату за свої послуги.
За твердженням CipherTrace, проблема ускладнюється тим, що міксери активно використовують великі рекламні майданчики в інтернеті і залучають все більше нових клієнтів.
Обговорення проблеми відмивання грошей через криптовалюти на глобальному рівні почалося нещодавно. Японія стала першою країною, яка запропонувала врегулювати це питання між найбільшими країнами. На початку весни 2018 року представники Японії вимагали обговорити на березневій зустрічі G20 можливі кроки по боротьбі з “брудними криптовалютами”.
Влади інших країн почули заклик і доручили Financial Action Task Force (FATF) — міжурядовому органу, який бореться з відмиванням грошей — розробити конкретні заходи до чергової липневої зустрічі “великої двадцятки”.
Щоправда, FATF не встиг виконати завдання до дедлайну, і на липневій зустрічі його перенесли на жовтень 2018 року. Саме тоді організація повинна озвучити, як існуючі методи боротьби проти відмивання грошей можна застосувати до криптовалют.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас