Російські вчені розробили новий метод розвідки покладів нафти і газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські вчені розробили новий метод розвідки покладів нафти і газу

Енергетика
1447
Вчені Сибірського федерального університету розробили нову методику пошуку і розвідки покладів вуглеводнів за допомогою підсвічування грунту сейсмічним випромінюванням і спостереження шумової сейсмо-емісії після штучного збурення.
Про це пише РІА «Новости» з посиланням на повідомлення університету.
Зараз геологи стикаються з труднощами при розвідці родовищ нафти і газу, причина яких — мала потужність покладів і неоднорідність верхньої частини свердловини. Російські вчені розробили новий метод виявлення копалин, згідно з яким вуглеводні містяться в точці збігу сейсмічних і електричних шумів.
«Ми запропонували пасивний сейсмоелектричний (ПСЕ) метод, що дозволяє реєструвати функцію взаємної кореляції (ФВК) сейсмічних і електричних шумів. Максимум ФВК відзначається в момент збігу сейсмічного та електричного шумів за часом і фазою. Тому їх одночасне спостереження розширює простір ознак розпізнавання вуглеводнів», – говорить Данило Кудінов з Сибірського федерального університету.
Дослідники провели випробування нового методу, вимірявши показник ФВК на родовищі в Хакасії. Експеримент підтвердив наявність нафти і газу у родовищі, що вже розробляється.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас