У Раді НБУ назвали вигоди трудової міграції українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Раді НБУ назвали вигоди трудової міграції українців

Казна та Політика
1093
У короткостроковій перспективі трудова міграція може принести певні вигоди як самим мігрантам та їхнім сім’ям, так і Україні. Це, зокрема, зменшення безробіття, скорочення масштабів бідності, підвищення доходів і добробуту.
Про це у Facebook повідомив голова Ради НБУ Богдан Данилишин.
“І теорія, і практика доводять, що на короткостроковому горизонті міграція може принести дуже великі вигоди як для мігрантів і їхніх сімей, так і для країни походження. Зменшення безробіття і неповної зайнятості, скорочення масштабів бідності, підвищення доходів і добробуту — далеко неповний перелік позитивних наслідків міграції для мігрантів та їхніх родин. Держава, в свою чергу, отримує великі обсяги грошових переказів, які зазвичай менш волатильні і надійні джерела іноземної валюти, ніж інші потоки капіталу в багатьох країнах”, — написав Данилишин.
Однак, за його словами, довгострокові наслідки виявляються набагато менш позитивними: за фактом держава отримує менше населення працездатного віку, втрачає освічену молодь і кваліфікованих фахівців, відчутно зростає тиск на державні фінанси.
“Сильна зовнішня міграція, в тому числі висококваліфікованих працівників, разом зі старінням населення, є значним викликом для держав, враховуючи потребу підтримки конкурентоспроможної економіки. Приміром, “витік мізків”, зокрема, означає втрату державних ресурсів, вкладених в їх освіту, звуження промисловості, погіршення ділового середовища”, — підкреслив голова Ради НБУ.
При цьому Данилишин переконаний, що зупинити трудову міграцію допоможуть стабільно високі темпи економічного зростання.
“Саме на такій здоровій основі можна забезпечити зростання зарплат і доходів населення. На жаль, рівень зарплат в Україні поки що не можна порівняти з європейськими країнами. Наприклад, за даними OECD, середня зарплата в Польщі за 2017 рік склала 50,8 тис. злотих (близько 13,5 тис. доларів), у Португалії — 17 тис. євро на рік, Іспанії — 28 тис. євро на рік. А у нас, виходячи з даних Держстату — менше ніж 100 тис. грн на рік (менше 4 тис. доларів, — ред.). Тому, щоб уповільнити трудову міграцію, потрібно підтягувати рівень зарплат в Україні до європейського, спираючись при цьому на зростання продуктивності економіки”, — підкреслив він.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас