ЗМІ назвали три можливі сценарії підвищення ціни на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ назвали три можливі сценарії підвищення ціни на газ

Енергетика
1011
Кабінет міністрів передбачив три основні сценарії розрахунку ціни на газ для населення.
Перший варіант – Hub+ – ціна на німецькому хабі плюс витрати на транспортування. Це найдорожчий варіант, його уряд намагається уникнути, пише «ЕП».
При націнці 2,5% з ПДВ (націнка ПСО-постачальника) ціна на газ досягне 10 259 грн за тис куб м. При націнці 10% ПДВ вона зросте до 10 945 грн за тис куб м. Згідно із законом торгова націнка постачальника не може перевищувати 2,5% ціни, за якою постачальники купили паливо у “Нафтогазу”. Міненерго пропонує обмежити роздрібну ціну продажу газу націнкою не вище 10%, щоб споживач з наявної кількості постачальників, що пропонують державний газ, міг вибрати того, який пропонує меншу націнку.
Hub- – ціна на німецькому хабі мінус витрати на транспортування. Вартість газу для населення з мінімальною націнкою і ПДВ в такому випадку складе 7765 грн за тис куб м. При націнці 10% ПДВ вона складе 8268 грн за тис куб м. Це найдешевший варіант.
Hub0 – “чиста” ціна на німецькому хабі. Вартість газу для населення при такому варіанті досягне 9215 грн за тис куб м і 9825 грн за тис куб м з націнкою 10% ПДВ. У Кабміні сподіваються на рішення, яке передбачає найменше зростання тарифів, тобто варіант Hub-. Перший аргумент уряду проти різкого підвищення тарифів на газ – збільшиться кількість субсидіантів і обсяг видатків бюджету на комунальні субсидії.
Якщо в 2017 році субсидії отримували 60% населення або 7,2 млн домогосподарств, то в разі підвищення тарифів їх кількість може зрости до 72% або до 8,6 млн. При такому сценарії витрати державного бюджету на субсидії із запланованих 71 млрд грн зростуть до 79,2-115 млрд грн в залежності від варіанту.
Другий аргумент – спостерігається стрімке зростання заборгованості населення за спожитий газ.
Третій пакет аргументів – “спочатку все інше, а потім – ринкова ціна”. Так уряд намагається переконати МВФ в тому, що спочатку потрібно завершити анбандлінг “Нафтогазу” – до кінця 2018 року, ввести добове балансування, зменшити кількість отримувачів субсидій до 25% або забезпечити потреби споживачів газом власного видобутку, а вже потім підвищувати ціну на газ до ринкового рівня.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас