До націоналізації "Приватбанк" видавав фіктивні кредити на купівлю непотрібної техніки та сировини - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До націоналізації "Приватбанк" видавав фіктивні кредити на купівлю непотрібної техніки та сировини - ЗМІ

Кредит&Депозит
656
Державний банк “Приватбанк” у Високому суді Лондона заявив, що колишні власники фінансової установи Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов свідомо укладали фіктивні кредити на купівлю нібито конкретних товарів для виведення коштів з установи, і навів низку доказів функціонування “схеми”.
Як пише “Дзеркало тижня”, в компанії укладали договори про кредитування купівлі товарів, які не узгоджувалися з їхньою діяльністю.
“Головний свідок колишніх власників банку, який дає свідчення щодо інструкції, представленої D1, визнає, що угоди про постачання були частиною “Схеми”, однак не пояснює, що таке “Схема”, і не почав демонструвати, завдяки чому вона могла бути законною. Його позиція насправді підтверджує звинувачення Банку в тому, що D1 та D2, які на той час володіли більш ніж 90% акцій Банку і контролювали його роботу, були “мізками”, які стояли за “Схемою”, – йдеться в роз’ясненні Вищого суду Лондона на запит журналістів, яке є в розпорядженні ZN.
Дуже цікавою виявилася інформація про кредитування семи угод. Зокрема, компанія “Фоксар”, яка займається консультаційними послугами в сфері бізнесу та менеджменту, взяла кредит на закупівлю австралійської марганцевої руди, аналогічний консультант в сфері бізнесу та менеджменту “Інвестгруп” вирішив закупити екскаватори та колісні навантажувачі, компанія “Гардер”, основною діяльністю якої є оптова торгівля паливом і мастильними матеріалами, також вирішила придбати австралійську марганцеву руду, для оптової торгівлі газоподібним паливом та іншою подібною продукцією компанії “Карінда” знадобилися екскаватори, а компанії з переробки молока з метою виробництва масла і сиру “Трансмолоко” купила концентрат яблучного соку.
“Понад 65% конкретних кредитів було надано протягом двох робочих днів від моменту подачі запиту щодо отримання кредиту; що стосується інших з них, то всі вони, крім одного, були схвалені протягом семи робочих днів з моменту подання запиту. Ці проміжки часу, очевидно, не відповідали належним правилам обережності, які мали місце в відповідно до внутрішніх правил банку”, – наголошує “Приватбанк”.
За словами позивача, тобто “Приватбанку”, в проміжок часу від квітня 2013 року до червня 2014 року Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов надали від імені банку субсидії приблизно на $2 млрд. + фіктивні кредити 46 українським позичальникам. При цьому позичальники погодилися надати гарантії безпеки на підтримку своїх зобов’язань, спочатку у вигляді застав по договірних зобов’язаннях щодо придбання великої кількості товарів або промислового обладнання. Також в “Приватбанку” заявляють про фіктивність ще 54 угод, адже жодна зі сторін не мала намірів здійснювати поставку товарів або устаткування, і ніяких поставок здійснено не було. Зате угоди були підставою сплати позичальниками близько $1,91 млрд.
“Якщо угоди про постачання були фіктивними, то кредити, надані Банком компаніям, які брали гроші в борг під приводом здійснення платежів компаніям-постачальникам, не могли бути здійснені для законних цілей, а обіцяна гарантія повернення коштів завжди була вдаваною. Всі ті, хто займався наданням кредитів, знали про те, що угоди про постачання фіктивні, і всі, хто займався розслідуванням, мали розуміти, що зазначені особи обов’язково були причетні до шахрайства в банку”, – заявили юристи банку.
Банк заперечує, що компанії, які брали кредити, постійно були у власності або контролювалися екс-власниками банку, але вони знали, що не будуть поставляти обіцяні обсяги товарів.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас