Учені продемонстрували, що можна управляти третьою роборукою за допомогою мозку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Учені продемонстрували, що можна управляти третьою роборукою за допомогою мозку

Технології&Авто
349
Вчені з кіотського дослідного інституту Advanced Telecommunications Research Institute продемонстрували, що людей можна навчити управляти третьою, роботизованою рукою за допомогою мозку, при цьому використовуючи і дві інші руки, передає The Verge. Як описується в роботі, опублікованій в журналі Science Robotics, вісім з 15 піддослідних змогли успішно балансувати м’яч на спеціальній дошці з допомогою двох рук, паралельно тримаючи пляшку з водою в роборукою, контрольованою мозком.
Зрозуміло, наразі функціональність «третьої руки» вкрай проста – піддослідні могли лише стискати і розтискати її. На голові піддослідного була спеціальна шапочка, оснащена електродами, які вимірювали електричні сигнали, які продукуються мозком. Людину просили уявити, як вона стискає і розтискає роботизовану руку, а потім вчені записували сигнал і перетворювали його на «інструкцію» роборукою.
Дослідники відзначають, що їм було необхідно налаштовувати нейрокомп’ютерний інтерфейс для кожного піддослідного, вибираючи правильні електроди і частоти. Незважаючи на наявні обмеження, робота, як припускають дослідники, є першою демонстрацією того, як людина може управляти додатковими кінцівками за допомогою мозку: зазвичай такі штучні кінцівки контролюються за допомогою джойстиків або ж – якщо вони підключені до тіла – за допомогою електричних сигналів від м’язів.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас