Узбекистан розраховує в 2018 р. залучити майже $5 млрд іноземних інвестицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Узбекистан розраховує в 2018 р. залучити майже $5 млрд іноземних інвестицій

Світ
113
В Узбекистані в 2018 році в рамках інвестиційних та інфраструктурних програм планується реалізувати 2,6 тис. проектів і освоїти понад $6,85 млрд інвестицій, в тому числі $4,9 млрд – іноземних, повідомляють в п’ятницю ЗМІ республіки за підсумками наради за участю президента країни Шавката Мірзійоєва.
Із загального обсягу іноземних інвестицій $2,3 млрд припадає на кредити міжнародних фінансових організацій, $2,6 млрд – прямі інвестиції.
Глава держави на нараді вказав на низькі темпи реалізації проектів із залученням іноземних інвестицій. Однією з основних причин цього Ш.Мірзійоєв назвав практику залучення до 70% виділених коштів тільки до кінця року. “Зарубіжні інвестори висловлюють обґрунтоване невдоволення цим явищем. Ще одна причина – кредитні ресурси залучаються не під ретельно опрацьовані проекти з готовою документацією, а з міркувань “спершу отримаємо кошти, а там подумаємо”, – зазначив він.
“Варто зазначити, чим повільніше освоюються кошти, тим складніше буде залучати інвестиції для реалізації майбутніх проектів”, – сказав Ш.Мірзійоєв.
Президент доручив прем’єр-міністру і віце-прем’єрам Узбекистану затвердити нові галузеві графіки для освоєння основної частини коштів міжнародних та іноземних фінансових організацій в серпні-жовтні і повного виконання прогнозних показників до кінця року.
Він вказав на необхідність усунути такі проблеми, як надмірна складність процедур, пов’язаних з реалізацією інвестпроектів, їх забюрократизованість.
З цією метою нещодавно було прийнято постанову президента про залучення коштів міжнародних та іноземних фінансових організацій, підготовку та експертизу проектної документації.
Документом передбачено, що проекти за участю коштів таких організацій будуть здійснюватися за абсолютно новою системою. Так, запроваджено порядок розробки стратегії співробітництва з міжнародними фінансовими інститутами, на експертизу витрачається не 60, а 14 днів, тендерна документація та договори, укладені за підсумками тендерів, не проходитимуть експертизу.
Координація роботи та контроль над проектами за участю міжнародних та іноземних фінансових організацій повністю покладено на Державний комітет з інвестицій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас