МВФ і Євросоюз критикують податкову реформу в Молдові — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ і Євросоюз критикують податкову реформу в Молдові

Світ
495
Міжнародний валютний фонд (МВФ) і Євросоюз піддали критиці прийняту в Молдові податкову реформу, вважаючи, що норми, що містяться в ній, суперечать курсу реформ.
“Нещодавно затверджений пакет бюджетно-податкових поправок і заходів щодо амністії капіталу йде врозріз з цілями програми, підтримуваної фондом (Молдова і МВФ реалізують трирічну програму розширеного фінансування загальним обсягом близько $180 млн – ред.). Зокрема, вжиті заходи посилять регресивність податкової системи, можуть призвести до послаблення податкової дисципліни і пов’язані зі значними бюджетними ризиками”, – йдеться в повідомленні МВФ.
У свою чергу Європейський союз вважає, що прийняті парламентом Молдови закони “несумісні з проведенням реформ, боротьбою з корупцією і відмиванням грошей”. Про це написав у соціальних мережах посол ЄС в республіці Петер Михалко.
За його словами, ЄС очікує, що “влада Молдови зупинить процес прийняття цих законів і допрацює їх, привівши у відповідність з міжнародними стандартами”.
З різкою критикою прийнятого пакета законів виступило також посольство США в Молдові.
Відзначимо, парламент Молдови 26 липня ухвалив пакет законів в рамках податкової реформи. Вона передбачає, зокрема скорочення ПДВ для готелів, ресторанів і кафе з 20% до 10%.
Реформа передбачає також зменшення прибуткового податку для фізичних осіб з 18% до 12% шляхом встановлення єдиної ставки, зниження відрахувань роботодавця в бюджет Національної каси соціального страхування з 23% до 18%. Громадяни, які отримують зарплату в розмірі прожиткового мінімуму (1 тис. 862,4 лея), більше не будуть платити податки.
Крім цього, таксисти, які отримують менше 10 тис. леїв на місяць, платитимуть фіксований податок в 500 леїв на місяць, а відрахування в соціальний і медичний фонд будуть розраховуватися за спеціальною формулою.
Крім того, збільшується граничний термін повернення експортерами валютної виручки в країну з двох до трьох років.
Для зменшення сектора тіньової економіки парламент прийняв рішення, що фізичні особи можуть добровільно заявити про незадеклароване майно. Вони повинні будуть вказати джерело доходу і сплатити збір у розмірі 3% від вартості майна, задекларованого до 10 грудня 2018 року.
Депутати також проголосували за декриміналізацію економічних злочинів. Зокрема передбачається, що в разі вчинення економічного злочину в перший раз і при оплаті завданих збитків звинувачення знімаються.
Для бізнесу передбачається амністія штрафів і пені, в разі погашення заборгованостей перед державою, а також введення мораторію на перевірки податковою інспекцією за період до 1 січня 2018 року.
За даними прес-служби уряду, прийняті зміни до законодавства мають набрати чинності з 1 жовтня поточного року.

Довідка Finance.ua:

  • У бюджеті-2018 Молдови на прибутковий податок фізосіб припадає 4,5% всіх доходів.
  • Фонд Національної каси соціального страхування на цей рік заплановано на рівні 19,3 млрд леїв, з яких 6,5 млрд леїв – трансфери з держбюджету.
  • Офіційний курс на 27 липня – 16,6 лея/$1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас