Джордж Замбартас, Ірина Воєводіна: як нерезиденту придбати майно на Кіпрі? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джордж Замбартас, Ірина Воєводіна: як нерезиденту придбати майно на Кіпрі?

Особисті фінанси
734
Попит на нерухомість на Кіпрі серед українських підприємців постійно зростає. Причини цього в прекрасному кліматі й екології Кіпру, в бездоганній репутації країни і в англомовному середовищі. Крім того, на Кіпрі часто говорять по-російськи.
Головна причина для вкладення коштів – той, хто володіє майном на Кіпрі, може отримати громадянство будь-якої країни-члена ЄС.
Громадянство ЄС дає необмежені права на проживання, роботу, пересування, навчання, володіння майном та ведення бізнесу в будь-якій точці Євросоюзу.
Перевага отримання громадянства на Кіпрі також у відсутності податку на дивіденди для тимчасових податкових резидентів.
При цьому на Кіпрі дуже низький рівень корпоративного прибуткового податку. За наявності паспорта громадянина Кіпру ви можете виїжджати без віз до 157 країн світу, а також отримати подвійне громадянство.
Статус громадянина ЄС надається заявнику, його/її дружині(чоловіку), всім дітям на його/її утриманні віком до 28 років, а також батькам заявника.
Незважаючи на наявність певних умов для отримання кіпрського паспорта, жодна інша держава ЄС не надає громадянство так само вільно, як і Кіпр.
Умови
Необхідною умовою є інвестування грошових коштів у розмірі щонайменше 2 млн євро (без ПДВ) протягом трьох років.
Згідно із законодавством, кожен інвестор зобов’язаний придбати нерухоме майно вартістю не менше ніж 500 000 євро, за винятком випадків вкладення коштів у житлове нерухоме майно вартістю в 2 млн євро.
У цьому випадку не потрібні жодні дотації. Навіть немає потреби складати іспити з історії та мови, що для отримання громадянства в інших країнах – звичайна річ. Інвестору не потрібно проживати на Кіпрі.
Після завершення всіх процедур паспорт громадянина Кіпру видається через 6 місяців.
Обмеження
До громадян України застосовуються деякі обмеження. Вони можуть придбати не більше двох квартир, будинків або вілл. При цьому площа, на якій вони збудовані або будуються, не повинна перевищувати 4,014 м2. За умови, що ця нерухомість буде використовуватися як житлові приміщення або з комерційною метою.
Процедура
Існує стандартна процедура придбання майна на Кіпрі:
1) Отримати документи, що встановлюють право власності (свідоцтва про реєстрацію), та плани використання майна. Що стосується майна без документів, що встановлюють право власності, необхідно отримати і перевірити дозволи на будівництво і планування.
2) Провести перевірку фінансової стійкості/стану продавця, а також перевірку на відсутність будь-яких обтяжень у забудовника або підприємства.
3) Скласти попередній договір (договір резервування), що регулює умови оплати майна.
4) Скласти договір купівлі-продажу і/або внести в нього зміни в разі необхідності. У разі необхідності видається довіреність, що уповноважує юристів діяти від імені клієнта за їх відсутності.
5) Після цього договір купівлі-продажу підписується, скріплюється печаткою і передається в Земельний Кадастр.
6) У разі необхідності, клієнту видається і надається ліцензія на придбання нерухомого майна на Кіпрі.
7) Після того, як будуть сплачені всі необхідні податки і видані нові документи, що встановлюють право власності, у Земельному Кадастрі проводиться оформлення передачі і реєстрації майна.
Перш ніж ухвалювати рішення про інвестування коштів у нерухомість на Кіпрі, варто скласти повну картину витрат.
Додаткові витрати:
Гербові збори. Після того, як договір буде підписано, податковий орган проставляє на ньому штамп, який засвідчує, що застосовний гербовий збір був сплачений, після чого один примірник договору купівлі-продажу передається в Земельний Кадастр.
Земельні збори становлять 2,57 євро на одну тисячу для купівельної вартості на суму до 170 860 євро і 3,42 євро на одну тисячу для купівельної вартості, що перевищує 170 860 євро, при сукупному капіталі в 20 000 євро.
Трансфертні збори на нерухоме майно. Сплачуються з метою передачі повного права власності на ім’я покупця. Особа, якій передається право власності, несе повну відповідальність за сплату податків Державі на момент передачі власності і видачі документа, що встановлює право власності.
Тільки після повної сплати купівельної вартості майно на Кіпрі передається у володіння покупця, що і реєструється в Земельному Кадастрі.
Ставки трансфертних зборів є ступінчастими: 3% для купівельної вартості на суму до 85 430 євро, потім 5% на наступні 85 430 євро і 8% на решту суми.
Потім загальна сума зменшується на 50% або на 0%, якщо ПДВ за договором вже був сплачений.
Дисбурсментські витрати. До них відносяться: витрати на виявлення обтяжень з метою перевірки статусу права власності в Земельному Кадастрі, витрати на перевірку кредитної історії покупця перед продавцями – юридичними особами, а також кур’єрські та поштові збори.
Переваги придбання нерухомості на Кіпрі і досить простий процес купівлі приводять до стабільно високого попиту. Однак переваги значно виділяються при порівнянні з іншими європейськими юрисдикціями, оскільки саме на Кіпрі можна отримати незвичайне поєднання незаперечних зручностей: сонце, море, безпека, а також можливість отримання громадянства і паспорта в цьому багатомовному середовищі.
Джордж Замбартас, асоційований офіс Interlegal L. G. Zambartas LLC (Кіпр), Ірина Воєводіна, партнер Міжнародної Юридичної служби Interlegal (Україна)
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас