На заставне майно за виставленими на продаж кредитами «Дельта банк» накладено мораторій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На заставне майно за виставленими на продаж кредитами «Дельта банк» накладено мораторій

Особисті фінанси
467
Лотом № F11GL25775 на сайті Prozorro виставлені на продаж права вимоги (тільки вимоги, а не саме майно) за кредитними договорами №49.8.2 / 29/2007-КЛТ і №49.8.3 / 10/2009-КЛТ. Договори забезпечені іпотекою. Стартова ціна лота, який буде продаватися в три етапи по т.зв. голландській системі становить 105 млн грн.
Серед об’єктів іпотеки є, окрім інших, об’єкти в Макіївці (на окупованих територіях, які не визнають українську юрисдикцію), в зоні проведення ООС – в Дружківці.
Окремо зупинимося на торговому комплексі площею 4844 м. кв., за адресою Черкаська обл., м Сміла, вул. Леніна. Ним може бути тільки супермаркет на Леніна 67а – інших там просто немає. Не полінуйтеся подивитися в державний реєстр речових прав на нерухомість, і ви побачите, що торговий центр належить ТОВ «Господарник» (ЄДРПОУ №30971302). Цьому ж «Господарник» належить і інший виставлений на продаж торговий комплекс в Мукачево (вул. Ужгородська 167).
Тепер дивимося в Єдиний держреєстр юросіб і знаходимо, що стосовно даного підприємства розпочато провадження про банкрутство, яке триває вже давно … з травня 2016 р.
На заставне майно за виставленими на продаж кредитами «Дельта банк» накладено мораторій
Виходить, що виставлене на торги право вимоги відноситься до майна підприємства в процесі банкрутства. У реєстрі судових рішень ви знайдете дві постанови Господарського суду Дніпропетровської області №904 / 2338/16 від 04.05.2016 та №904 / 4577/16 від 14.06.2016 про початок провадження про банкрутство ТОВ «Господарник».
Пропоную зважити наслідки для потенційних покупців права вимоги за таким лотом. Відповідно до Закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» після початку провадження про банкрутство вводиться мораторій на задоволення вимог кредиторів (ч.9 ст. 16). Під час дії цього мораторію забороняється стягнення на підставі, в тому числі, результатів відкритих торгів.
Тобто, формально набуваючи право вимоги, ми, по факту, нічого витребувати не можемо … а повинні чекати зняття мораторію. До цього моменту ми:
1. Отримуємо право вимагати повернення самого кредиту (тобто грошей). Але судячи з дати видачі кредиту (2007 р) Позичальник не горить бажанням його повертати.
2. Навіть подавши позов і отримавши на руки судове рішення, ми не отримаємо нічого, тому що на майно боржника поширюється мораторій.
3. Загальна тривалість мораторію і санації залежить не від нас (забезпеченого заставним майном кредитора), а від інших кредиторів, які входять до складу т.зв. комітету кредиторів.
4. Ми можемо лише здогадуватися, скільки відсотків кредиторів можуть представляти інтереси боржника і блокувати будь-які рішення комітету кредиторів.
Ліквідація «живого» боржника (ТЦ продовжують працювати) не потрібна кредиторам, і комітет буде шукати всі можливості для відновлення його платоспроможності (т.зв. санація). Безпосередню участь в цих переговорах приймає власник заставного майна. У боржника-власника залізні аргументи – «погоджуйтеся на цю ціну або не отримаєте нічого, тому що майно заберуть забезпечені кредитори». Погодьтеся, є над чим подумати, і кредитори намагаються домовитися з боржником. Кожен за себе.
Заставне майно може бути продано тільки після того, як план санації буде узгоджений усіма кредиторами (ст. 33) … Продана ліквідатором на новому аукціоні)).
Схоже, що ФГВФО продає дійсно важкий лот: 105 млн за об’єкти на окупованих територіях, або за об’єкти, на які неможливо накласти стягнення через дію мораторію.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас