Які компенсації передбачені в разі затримки або скасування рейсу - поради юристів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які компенсації передбачені в разі затримки або скасування рейсу - поради юристів

Особисті фінанси
575
Якщо ваш рейс затримали більше ніж на добу, вас мусять нагодувати, розмістити в готелі, надати трансфер до готелю і назад в аеропорт, пише Сегодня.
Також відшкодування залежить від дальності перельоту і від часу, на який затримують літак. Наприклад, якщо рейс затримали на п’ять годин, пасажир може або вимагати відшкодування вартості квитка і відмовитися від перевезення, або ж змінити маршрут і перенести дату відправлення.
Якщо рейс замінили зі зниженням класу, пасажиру повинні відшкодувати різницю у вартості:
  • 30% для рейсів дальністю до 1,5 тис. км;
  • 50% для рейсів від 1,5 до 3,5 тис. км;
  • 75% для рейсів понад 3,5 тис. км.
Також при більш короткостроковій затримці рейсу пасажирам повинні надати харчування, напої і можливість здійснити два телефонні дзвінки або надіслати факс/електронного листа.
“Крім виплати винагороди перевізник зобов’язаний запропонувати пасажиру на вибір відшкодування вартості перевезення протягом семи днів (готівкою або банківським переказом) або зміну маршруту, яке має здійснюватися відповідно до транспортних умов придбаного раніше квитка”, – розповідає юрист ЮК “ВОЛХВ” Ярослава Борка.
Юрист також додає, що якщо пасажирам відмовлено у перевезенні проти їхньої волі, перевізник має виплатити їм компенсацію в таких розмірах:
  • 250 євро – для рейсів дальністю до 1,5 тис. км;
  • 400 євро – для рейсів дальністю від 1,5 тис. км до 3,5 тис. км;
  • 600 євро – для рейсів дальністю понад 3,5 тис. км.
Але, як пояснює юрист міжнародної юридичної фірми Kinstellar Олексій Бурчевський, це більш характерно для регулярних рейсів, ніж для чартерних. Він зазначає, що квиток на чартерний рейс не вважається підтвердженим до моменту оплати за нього туроператором. І часто трапляється, що туроператори до останнього моменту затримують гроші, які вони зібрали з пасажирів, у себе, а потім перераховують в авіакомпанію, за короткий проміжок часу до відльоту.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас