Парламент схвалив закон щодо запобігання стягнення Росією коштів з "Укроборонпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент схвалив закон щодо запобігання стягнення Росією коштів з "Укроборонпрому"

Фондовий ринок
297
Парламент підтримав у другому читанні проект закону №6697 “Про внесення змін до законів України щодо вирішення деяких питань заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу – учасників Державного концерну “Укроборонпром” перед державою-агресором і/або державою-окупантом та забезпечення їх стабільного розвитку”.
Документ у другому читанні підтримали 244 нардепи.
Автори проекту закону пояснюють, що зараз склалася ситуація штучного зловживання своїми правами з боку підприємств РФ, які уклали низку господарських договорів з підприємствами українського ОПК на постачання товарів військового призначення та подвійного використання. Указом президента було передбачено припинення експорту в РФ товарів військового призначення та подвійного використання з метою їх військового кінцевого використання Росією, за винятком космічної техніки, застосовуваної для досліджень та використання космосу в мирних цілях в рамках міжнародних космічних проектів. Тому такі контракти, укладені до серпня 2014 року, стало неможливо виконати.
При цьому більшість договорів передбачають передоплату в розмірі понад 80%, а здебільшого навіть повну. Так, кошти були зараховані на українські підприємства, і товар за замовленням було виготовлено, проте у зв’язку з введенням в дію указу Президента, фактично поставити товар на територію замовника не вбачалося можливим. Таким чином, кошти замовника були в повному обсязі використані на виробництво продукції, проте передати її неможливо, а швидко знайти покупця на такий товар індивідуальної специфікації, щоб повернути кошти, у зв’язку з специфікою ринку теж не вдається.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас