Підсумкове комюніке саміту НАТО: важливі пункти для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумкове комюніке саміту НАТО: важливі пункти для України

Казна та Політика
572
11 липня в Брюсселі стартував саміт НАТО. Підсумкове комюніке або, як його назвали, “Брюссельська декларація трансатлантичної безпеки і солідарності”, лідери вже погодили, повідомляє Сьогодні.
В першому ж пункті спільної заяви НАТО гарантує безпеку своїх територій і народів… яка включає засадничу прихильність колективному захисту, заснованому на статті 5 Вашингтонського договору”.
Для України важливий пункт 11 підсумкової декларації, у якому НАТО висловлює “прихильність політиці відкритих дверей, тому що вона зміцнює Альянс і робить внесок у євроатлантичну безпеку, згідно з Бухарестським самітом”.
Крім цього, в пункті 2 прямо згадується російська агресія проти України: “Ми стикаємося з тривалим періодом нестабільності. Росія підриває світовий порядок, заснований на правилах, дестабілізуючи Україну шляхом незаконної анексії Криму; порушує міжнародне право, включаючи провокаційну військову активність; намагається підірвати наші інститути і посіяти розбрат”. Тому, як написано у пункті 9, “ми надаємо підтримку нашим східним партнерам, Грузії, Молдові та Україні, а також Боснії і Герцеговині”.
“Ми знову заявляємо про свою підтримку територіальної цілісності і суверенітету України. Ми закликаємо Росію припинити політичну, фінансову і військову підтримку бойовиків. Закликаємо припинити військове вторгнення в Донецьку і Луганську області, вивести війська і повернутися в Центр з контролю і координації припинення вогню на Донбасі”, – написано в декларації.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас