Закон про захист прав кредиторів створює сприятливі умови для відновлення кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон про захист прав кредиторів створює сприятливі умови для відновлення кредитування

Кредит&Депозит
385
Ухвалений Верховною Радою закон “Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо відновлення кредитування” створює для банків сприятливі умови для подальшого кредитування, вважає директор юридичного департаменту Ідея Банк Юрій Гелей.
«Кредитні ризики банків значно знизяться внаслідок посилення вимог до поруки, ліквідації лазівок незаконного виведення з-під застави нерухомості, запровадження чіткого порядку погашення кредитів спадкоємцями кредитора, доступу банку до інформації Державного реєстру актів цивільного стану. Аналізуючи Держреєстр, банк отримає інформацію про наявність сімейних відносин клієнта і склад сім’ї, що суттєво зменшить ризики прийняття в заставу майна, придбаного в шлюбі, а також ущемлення прав малолітніх та неповнолітніх дітей іпотекодавця» – сказав Юрій Гелей.
Він зазначив, що раніше у банків виникали проблеми у зв’язку з тим, що інститут поруки працював недостатньо ефективною, в результаті чого порука припинялася повністю внаслідок незначного або удаваного збільшення відповідальності поручителя без його згоди.
Поручителі могли через суд вимагати припинення поруки, якщо кредитор не пред’явив вимогу в шестимісячний строк. Відтепер цей період збільшено до загального строку позовної давності – до трьох років. Усунуто також припинення права застави при ліквідації компанії-боржника.
«Недобросовісні позичальники нерідко перешкоджали зверненню стягнення на предмети іпотеки шляхом незаконного будівництва або реконструкції нерухомості, наданої в іпотеку. Новий закон передбачає, що в результаті реконструкції вивести з-під застави нерухомість буде неможливо. Врегульовано і значно полегшено стягнення заставного майна. Зниження кредитних ризиків банків в перспективі будуть сприяти зниженню кредитних ставок», – сказав Ю. Гелей.
За матеріалами:
Ідея Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас