Підсумки дня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки дня

Валюта
1149
Російська нафтова компанія ЛУКОЙЛ і польський нафтопереробний концерн PKN Orlen почали новий раунд переговорів про можливе співробітництво, повідомив виконавчий директор Orlen Збигнев Вробель.
Раніше компанії вели попередні переговори про співробітництво у виробництві і продажі палива в Польщі. Зокрема, у жовтні цього року представники Лукойла відвідали Плотцк, де розташовується польський концерн. Тоді обидві компанії виявили цікавість до подальших переговорів.
З.Вробель також заявив, що ЛУКОЙЛ більше цікавить частка на польському паливному ринку, тоді як ЮКОС, постачання якого складають близько 40% усієї закуповуваної Orlen нафти, більше зацікавлений у співробітництві по транспортуванню і продажу сировини. ЛУКОЙЛ раніше вже цікавився польським нафтовим ринком. Як повідомлялося, навесні 2002 року НК приєдналася до британського Rotch Energy, що у 2001 році виграла тендер на придбання 75% акцій Гданьского НПЗ, але не змогла представити фінансові гарантії по угоді. Влітку компанії провели оцінку активів RG і подали спільну заявку на покупку акцій концерну. Як передбачалося, у консорціумі 51% повинно було належати Rotch і 49% - "Лукойлу".
Однак восени 2002 року Rotch оголосив про розірвання угоди з Лукойлом. У зв'язку з цим польський уряд не розглядав спільну заявку Rotch і Лукойла на придбання 75% акцій RG. При цьому Rotch почав переговори з PKN Orlen щодо придбання акцій RG, а пізніше вони подали спільну заявку. Тим часом, російська компанія в травні поточного року знову виразила намір брати участь у тендері на право придбання акцій Гданьского НПЗ, до складу якого також входить нафтопорт і мережа.
Фондовий ринок.
Росія.
Ринок сусідських акцій: російські фонди, не одержавши від великих інвесторів стратегічної підтримки, зволіли в четвер зайнятися консолідацією...
В перші години торгової сесії четверга російський фондовий ринок спробував практично все: і піти вниз від поточних рівнів під тиском спекулятивних продажів (тобто почати помітну спадну корекцію), і продовжити «передвиборний» підйом котирувань за рахунок покупок паперів великими гравцями.
Насправді, не вдалося ні те, ні інше.
Як ми пророкували у вчорашніх «Підсумках», лідерами росту могли стати ведучі нафтові компанії країни, але їм заважав слабкий звіт Юкоса за 9 місяців по РСБУ, що вийшов у середу, а ще більше – рішення ОПЕК залишити незмінними квоти на видобуток, що повело вниз ціну нафти.
Не проясняло ситуацію для спекулянтів і поводження західних ринків.
У підсумку, велику частину дня на біржах наших дорогих сусідів можна було спостерігати консолідацію активів і окремі спроби зафіксувати прибуток у чеканні прийдешньої більш масштабної корекції. Результат такої динаміки вийшов цілком логічним: індекс РТС продемонстрував дуже слабкий ріст, на 0,14%, до оцінки 549,26 пункту. Приблизно так само слабко підросли і сукупні обсяги угод на класичному ринку акцій Російської торгової системи – до $19,5 млн.
Україна.
На четверговій сесії Першої фондової торгової системи (ПФТС) однойменний індекс знову понизився, у цей раз на 0,7%, чи 0,49 пункту до 69,66 пунктів.
З початку року ПФТС-індекс підвищився на 21,5%, чи 12,32 пункту з 57,34 пунктів.
Обсяг торгів за день склав 5 781 522 грн. 09 коп. У цю досить скромну суму входять результати вчорашніх аукціонів по опціонах Укртелекома. У четвер 4 грудня на аукціоні в Першій фондовій торговій системі (ПФТС) укладені угоди з продажу опціонів компанії "Укртелеком" на загальну суму 0,901 млн. гривень.
Єдиною вчорашньою «ізюминкою» на торгах корпоративними паперами став достаток «сірих» акцій, тобто, пройшли угоди з «сірими мишками», на які в інших випадках не звертає увагу ні інвестор, ні дозвільна публіка. Акції Енерготранса «взяли» вчора 844 688 грн. 70 коп., Першотравневий райагрохім – 751 655 грн. 22 коп, Київська фабрика кулінарії – 725 259 грн. 62 коп. Виросли обороти Домобудівного комбінату №4, вчора він наторгував 351 118 грн.
Серед фішок відзначимо Укртелеком (ціна виросла до 0,35 грн., угоди досягли рівня 249 681 грн. 90 коп.) і Нижньодніпровський трубопрокатний завод (ціна акцій упала з 6.292 до 5.2 грн.), угоди не радували – 52 000 грн. Натурально, не обійшлося без корпоративних облігацій - облігації АКБ "Форум" (серія А) «взяли» 1 906 467 грн. 84 коп.
Валюта.
Росія.
Середньозважений курс долара з розрахунками Today за підсумками єдиної торгової сесії склав сьогодні 29,6379 RUR/USD. У порівнянні з попередніми торгами середньозважений курс долара США з розрахунками "сьогодні" (USD/RUB_UTS_TOD) за підсумками сьогоднішньої єдиної торгової сесії понизився на 637 пунктів (1 пункт відповідає 0,01 коп.). Мінімальний курс долара склав 29,6330 RUR/USD, максимальний - 29,6930 RUR/USD. Було укладено 592 угоди. Обсяг торгів склав $126,882 млн. Остання угода була зроблена за курсом 29,6380 RUR/USD.
До опівдня в білокамінній котирування наявного долара для сум понад $1000 склали:
Краща покупка: 29,65 RUR/USD, кращий продаж: 29,66 RUR/USD.
Оптимальні котирування обміну наявного євро для сум понад €1000 склали:
Покупка: 35,95 RUR/EUR; Продаж: 35,95 RUR/EUR.
У самому кінці тижня Центробанк РФ «дозволив» долару подешевшати на 7 копійок.
У п'ятницю за підсумками ранкової частини ЕТС ТОМ долар подешевшав на 7 копійок до 29 карбованців 63 копійок. Тиск на долар в останні дні був дуже помітним, тому те, що ЦБ пересунув рівень підтримки долара трохи нижче, цілком закономірно. Карбованцеві інтервенції ЦБ в останні дні привели до різкого збільшення ліквідності банківської системи - обсяг залишків на коррахунках до п'ятниці досяг 161,5 млрд. руб. (+9,7 млрд.)., залишки на депозитних рахунках виросли до 75,3 млрд. руб. (+35,2 млрд.). Надлишок карбованцевих ресурсів у банків підтверджує вкрай низький рівень ставок по кредитах "овернайт" - 0,5 - 1,5% річних. У цілому, розміщення сил як і раніше не на користь долара, і найближчим часом східчасте зниження курсу долара під контролем ЦБ, швидше за все, продовжиться.
В останній день тижня Центробанк пішов назустріч гравцям на зниження долара і дозволив курсу американської валюти знизитися на 7 копійок. За підсумками ранкової частини ЕТС із розрахунками "завтра" середньозважений курс долара опустився до 29 карбованців 63 копійок (точне значення - 29,6322 RUR/USD). У першій половині дня угоди на ЕТС ТОМ відбувалися в діапазоні 29,6252 - 29,64 RUR/USD, оборот ЕТС ТОМ до 10.30 склав ледве більше $31 млн. В останні дні відчувався дуже сильний тиск на долар - за два дні (середу і четвер) ЦБ скупив у банків біля $1,3 млрд., так що несподіваним відступ Центробанку на більш низький рівень не став.
Показник ліквідності банківської системи знаходиться на максимальному за кілька місяців рівні - до п'ятниці обсяг залишків на банківських коррахунках збільшився на 9,7 млрд. до 161,5 млрд. руб. Різко виросли залишки на депозитних рахунках банків у ЦБ - показник збільшився за добу на 35,2 млрд. до 75,3 млрд. руб. Таким чином, ліквідності в банків у надлишку, а карбованцеві інструменти користаються популярністю. Ситуація на грошовому ринку, природно, зовсім спокійна, ставки по короткостроковим МБК знаходяться на мінімальному рівні - 0,5-1,5%.
У цілому, ситуація на валютному ринку розвивається в колишньому ключі - контрольоване ЦБ східчасте ослаблення долара продовжується, і все негативне для американської валюти поки залишаються в силі: слабість долара стосовно євро й іншим ведучим валютам на світових ринках, високі ціни на нафту і більшість інших ресурсів, що забезпечують великі валютні надходження від вітчизняного експорту. Що стосується перспектив на наступний тиждень, то реальних сценаріїв два - встановлення тимчасової стабільності курсу долара на досягнутому сьогодні рівні чи нове невелике зниження з наступною стабілізацією на кілька днів.
На світовому валютному ринку євро вчора ввечері піднімався до нового абсолютного максимуму щодо долара, але потім долар відіграв втрати, у результаті, зміни курсу за останню добу мінімальні. Угоди по євро на ЕТС проходили сьогодні в діапазоні 35,829 - 35,86 RUR/EUR. Офіційний курс євровалюти (на сьогодні він встановлений на оцінці 35 карбованців 87 копійок), зміниться слабко.
Україна.
Ну що ж, вітчизняний ринок, схоже, підбадьорився... Готівка спробувала з вчорашнього вечора (у Дніпропетровську, на батьківщині застою) піднятися на попиті, що утворився казна-звідки, а на міжбанку сьогодні ретельно штурмують рівень 5.3400 UAH/USD. Ця локальна «бадьорість» швидше за все «розіб'ється об нудний побут монетаризма», оскільки до сьогоднішнього опівдня росту на ринку наявних у всій країні не виявлено, а на безготівковому ринку долара скільки-небудь значимих подій (у виді астрономічних угод, наприклад,) не спостерігалося.
Вчорашні торги «зеленню в безготівці» закінчилися звичною операцією: НБУ заповнив «баксодефіцит» інтервенцією по 5.337 UAH/USD. Нині на цій ділянці все почалося зі звичних і вже обридлих всій країні рівнів 5.3335/5.337 UAH/USD. Завдяки п'ятниці й очевидній відсутності бажання «тягти кота за хвіст» вже до 10.35 на міжбанку тамтешні «бики» взяли бика за роги. Класний каламбур. Тим часом мова йде лише про «швидкий» рост курсу долара: 5.335/5.340 UAH/USD. Те, що це не розіграш (наприклад, на честь сьогоднішнього Дня статистика; представники цієї професії, що працюють у Держкомстаті регулярно «смішать» населення своїми цифрами на тлі діаметрально протилежних фактів), стало ясно до 11.30: 5.3370/5.3400 UAH/USD. На цій «оптимістичній» ноті добродії валютники пішли потрапезнічати.
Після обіду, до 14.00 на доларовому міжбанку нічого не змінилося. По колишньому ринок залишався перекошеним (справді, ніхто з експертів всерйоз не розглядав пропозицію по 5.34 як щось реально-серйозне).
Як і очікувалося, до 14.20 Нацбанк провів валютну інтервенцію за курсом 5.337 UAH/USD.
Вчорашня сесія на ринку наявних Дніпропетровська завершилася незначним ростом цін на «зелень». Цей феномен став наслідком ринкових причин - виник попит: 5.383/5.393 UAH/USD, євро - 6.46-47/6.50 UAH/EUR. Обороти були низькими.
У п'ятницю торги наявної ВКВ стартували в місті з оцінок: 5.383-385/5.393-395 UAH/USD, євро - 6.46-47/6.49-50 UAH/EUR. До 11.30 котирування ринку не мінялися з двох причин. По-перше, через низьку клієнтську активність. По-друге, тому, що ні клієнти, ні самі дилери не могли визначитися з напрямком подальшого руху ринку. До 12.00 намітився боязкий ріст: 5.385/5.395 UAH/USD, євро - 6.47/6.50 UAH/EUR. Думаю, дніпропетровських валютників «бентежило» та обставина, що в інших містах країни наявна «зелень» «сідала». У столиці й у першій столиці наявний долар знизився на півкопійки, в Одесі він став доступніше покупцям теж на 0.5 коп. У Запоріжжі й у Донецьку котирування місцевих ринків за сформованою традицією поки не прореагували на загальноукраїнську тенденцію. Втім, біля самого Дніпрогесу «зелень» упала в ціні на копійку.
У Кримській Автономії курс долара просів дуже незначно, майже непомітно, однак «слабковедмежу» тенденцію тутешні валютники підтримали.
Незважаючи на ряд хвилюючих подій, здатних вплинути на форекс і ймовірні переміщення євро, на ринку наявних України котирування євронала встояли. Очевидно, наші хлопці рахували скасування сталевого ембарго США малозначимою подією і вирішили нічого поки не змінювати.
Ринок наявного карбованця в Дніпропетровську трохи виріс. Тому є дві причини. По-перше, сьогодні в Москві карбованець підсунув «зелень» на 7 копійок. По-друге, з обліком того, що в Дніпропетровську подорожчав наявний долар, карбованець не міг не піти вслід такій тенденції.
До цього уик-енду, 05 грудня на ринку наявних України сформувалися наступні котирування долара і євро: Харків - 5.385/5.395, євро – 6.48/6.50 UAH/EUR, Київ – 5.365/5.380, євро 6.43/6.48 UAH/EUR (з опівдня - 5.365/5.380, євро 6.43/6.48 UAH/EUR), Запоріжжя - 5.36/5.40, євро 6.40/6.50 UAH/EUR, Донецьк – 5.37/5.40, євро – 6.43/6.51 UAH/EUR, Одеса - 5.36-37/5.38-385, Сімферополь - 5.365/5.385, Феодосія - 5.36/5.39 UAH/USD, євро 6.43/6.50 UAH/EUR.
Після 13.30 на ринку наявних Дніпропетровська помітних змін не відбулося: 5.383-385/5.393-395 UAH/USD, євро - 6.46-47/6.50 UAH/EUR. Обороти ринку залишалися низькими. На тлі відсутності чіткої визначеності в найближчих перспективах.
Російський безготівковий карбованець, вже з ранку стрибнув вище і там залишався всю сесію, не залишаючи курсові рамки 0.17970-17985/0.18025-18030 UAH/RUR. Лише в 12.30 стався помітний сплеск інтересу до «дерев'яного»: 0.1797/0.1799 UAH/RUR.
Нічого нового і на ресурсному ринку. Там як і раніше домінують стабільно високі ціни на гривневі ресурси: З ранку і до перерви на обід ставки по гривневих кредитах overnight знаходилися на «підвищеному» рівні 15/25% річних.
Прогноз.
Прогнози для сусідських фондів: російський ринок акцій у п'ятницю, видимо, займеться корекцією, очікуючи новин з Ради директорів РАО ЄЕС і звіті про відрядження в Київ Анатолія Борисовича Чубайса...
П'ятнична торгова сесія, принаймні, значна її частина, на фондовому ринку наших дорогих сусідів повинна пройти під знаком спадної корекції котирувань «блакитних фішок» у передодні вихідних днів.
Приводів для цього досить.
По-перше, індекс РТС ріс чотири дні підряд, піднявшись за той час на 3,8%, а за останні два тижні – на 8,7%.
По-друге, фактора парламентських виборів, що підігрівав «бичачу» активність в останні дні, більше не буде, і консолідація, що спостерігалася вже в четвер, демонструє настрой інвесторів дивитися в більш віддалене майбутнє – оцінювати перспективи ринку наприкінці цього, початку наступного року.
По-третє, як звичайно у випадку пасивності інвесторів ринок буде демонструвати спекулятивний характер, а спекулянти сильно піддані впливу зовнішнього тла.
Отож зовнішнє тло в першій половині п'ятниці буде негативним через прогноз, що розчарував західних інвесторів, Intel Corp. Правда, ближче до вечора стануть відомі листопадові дані по безробіттю в США, після яких коливання цін акцій можуть підсилитися. Не забудемо й істотний внутрішній фактор, через який учасники ринку акцій РФ будуть обережничати і нервувати – засідання Ради директорів РАО ЄЕС Росії. З одного боку, з огляду на перенос розгляду багатьох питань (зокрема, по ТГК) на кінець місяця, чекати важливих новин відтіля не приходиться, з іншого боку – чогось істотного від позачергових зборів акціонерів Юкоса рівно тиждень назад теж не чекали...
На вітчизняному валютному ринку, швидше за все більш-менш цікаві події розберуться з понеділка. Ми чекаємо активізації ринку наявних, де ймовірно буде почата спроба «збігати наверх». Цей захід може бути «виправдано» можливим ростом попиту на «зелень». Однак продовження росту роздрібних цін у країні удержить ринок наявних від серйозних переміщень збереженим високим принесенням «зелені», причому через свята, що наближаються, здача ВКВ може тільки підсилитися.
На міжбанку також збережеться домінування попиту на тлі продовження зерноімпорта (із супутнім ростом цін на пшеницю у світі), високих цін, що зберігаються, на «чорне золото» і газ. Крім того, ми пам'ятаємо, що Мінфін все ще тримає в заначці більш трьох «кавунів» бюджетно-профіцитних грошей, ніяк не зважуючись їх випустити на внутрішній ринок. Тому Інститутська як і раніше буде «раскошеливаться» на інтервенції.
За матеріалами: Дмитренко Олександр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас