ВСУ підтвердив зобов'язання двох поручителів за залученими у НБУ кредитами рефінансування ПриватБанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВСУ підтвердив зобов'язання двох поручителів за залученими у НБУ кредитами рефінансування ПриватБанку

Фондовий ринок
330
Верховний суд України від 3 липня підтримав правову позицію Національного банку України (НБУ) щодо забезпечення двома поручителями виконання зобов’язань ПриватБанку (Київ) за кредитами рефінансування, повідомляється на веб-сайті НБУ.
Йдеться про позови до НБУ ТОВ “Агротермінал Логістик” (Запоріжжя) і ПАТ “Проектно-пошуковий інститут “Південмедбіосинтез” (Одеса) про розірвання іпотечних договорів з ПриватБанком.
Позивачі, зокрема, зазначали, що зміни в корпоративному портфелі позичальника (зміна власника банку після націоналізації) є істотною зміною обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, через що такий договір підлягає розірванню.
“Перша і апеляційні інстанції підтримали позивачів. Національний банк і ПриватБанк не погодилися з такими рішеннями суддів і звернулися з касаційними скаргами до суду вищої інстанції. Після всебічного вивчення суті спору Верховний суд скасував попередні судові рішення і повністю відмовив у позовах “Агротермінал Логістик” та “ППІ “Південмедбіосинтез”, – зазначено в повідомленні.
Національний банк також зазначає, що рішення ВСУ є одним із прикладів забезпечення принципу верховенства права в сучасних умовах реформування правосуддя в Україні, і очікує, що правова позиція ВСУ буде врахована іншими судами в подібних суперечках.
Крім того, НБУ повідомив, що Київський апеляційний господарський суд 2 липня 2018 року розглянув апеляційні скарги НБУ і ПриватБанку на рішення Господарського суду Києва за позовом ТОВ “Імме” (Дніпро) про розірвання іпотечного договору.
Суд задовольнив апеляційні скарги регулятора і банку і відмовив у задоволенні вимог позивача в повному обсязі.

Довідка Finance.ua

  • НБУ подав нові судові позови в Швейцарії і Україні проти колишнього співвласника Приватбанку Ігоря Коломойського. Позови спрямовані на погашення заборгованості за п’ятьма кредитними угодами на суму близько 10 млрд грн.
  • Перший позов поданий за місцем проживання Коломойського в Швейцарії – в суд першої інстанції в Женеві. Другий пакет позовів подано за місцем знаходження майна відповідача в Україні – до Господарського суду Дніпропетровської області.
  • Станом на 1 січня 2018 року Приватбанк за розміром чистих активів займав 1-е місце (259,061 млрд грн) серед 84 банків, що діяли в країні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас