Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію виплатити борги СРСР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію виплатити борги СРСР

Світ
922
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) завершив розгляд позовів 15 росіян, які скаржилися на те, що вони так і не отримали виплат за випущеними в 1982 році в СРСР облігаціями державної внутрішньої виграшної позики.
У рішенні ЄСПЛ, опублікованому на його сайті, підкреслюється, що хоча Росія і визнала за собою обов’язок розплатитися з власниками таких облігацій, позивачі не змогли добитися виплати грошей, що їм належать, повідомляє РБК. Суд також зазначив, що у 2010-2012 роках ЄСПЛ вже розглядав подібні позови, пов’язані з невиплатами за облігаціями 1982 року і чеками «Урожай-90»), однак за минулі роки повністю закрити питання Росія так і не змогла.
У рішенні ЄСПЛ зазначається наявність «структурної проблеми», пов’язаної з невживанням владою заходів з надання тієї чи іншої компенсації власникам облігацій 1982 року. ​Водночас сам ЄСПЛ визнав гідними задоволення скарги лише трьох заявників, які змогли представити суду повну і достовірну інформацію про походження облігацій, що їм належать.
У рішенні ЄСПЛ наголошується, що час купівлі облігацій — в умовах інфляції і девальвації рубля, що послідували за розпадом СРСР — є критично важливим для розрахунку компенсації.
В результаті трьом позивачам ЄСПЛ присудив по €1800 в рахунок компенсації моральної шкоди, крім того, зобов’язав Росію виплатити кожному з них різні суми (в опублікованому рішенні вони не називаються) як погашення матеріального збитку. Щодо інших позивачів ЄСПЛ визнав достатнім для компенсації моральної шкоди сам факт визнання того, що їхні права були порушені. При цьому шістьом з позивачів ЄСПЛ присудив виплати в розмірі від €30 до €1500 в рахунок компенсації зазнаних ними витрат.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас