НБУ констатує завищені очікування банків щодо обсягу ринку МСБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ констатує завищені очікування банків щодо обсягу ринку МСБ

Кредит&Депозит
216
Сегмент кредитування малого і середнього бізнесу (МСБ) має величезний потенціал, однак банки надмірно оптимістичні в оцінці обсягу зазначеного ринку, вважає директор департаменту фінансової стабільності Національного банку України (НБУ) Віталій Ваврищук.
“Ми бачимо, що в секторі сформувалася одна дуже чітка тенденція: оскільки в минулому всі без винятку банки “обпеклися” на кредитуванні великих корпорацій, їх природна реакція – піти в сегмент МСБ. Там менші ризики і більш висока диверсифікація і за регіонами, і за секторами”, – сказав він.
Згідно з оцінками НБУ, зазначений сектор дійсно має величезний потенціал і на перших етапах кредитний портфель може подвоюватися кожні три-чотири роки.
Разом з тим В. Ваврищук додав, що сукупні очікування банків з кредитування цього ринку завищені. Це загрожує неправильним сприйняттям фінустановами потенціалу окремих сегментів, а також суттєвою недооцінкою ризиків, пов’язаних з виходом на нові сегменти і запуском нових продуктів.
Крім цього, на думку В. Ваврищука, кредитування МСБ не замінить банкам класичне кредитування великих корпоративних позичальників.
“Банки поки що дуже неохоче видають великі кредити, криза їх багато чого навчила і різко знизила апетит до нового кредитування. Тим часом кредитування платоспроможних позичальників, які не допускали дефолтів з 2014 року, стрімко зростає: і в гривнях, і в валюті приріст більш ніж на 20% р/р. Тобто в цілому корпоративний портфель майже не змінюється, але в сегменті якісних позичальників зовсім інша картина”, – сказав він.
Зазначимо, за версією авторитетної премії FinAwards2018, найкращою кредитною карткою для масового сегмента визнано картку «Максимум» від Альфа-Банку з безкоштовним обслуговуванням, кешбеком до 5% і 0% розстрочки при оплаті покупок карткою по всьому світу. В нашому спеціальному сервісі можна дізнатися докладніше про картку і за бажання замовити її всього у кілька кліків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас