Українців зобов'язують встановлювати лічильники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців зобов'язують встановлювати лічильники

Особисті фінанси
2051
За законом до жовтня 2018-го будівлі, приєднані до теплових та водопровідних мереж, мають обладнати будинковими лічильниками. Водночас власники квартир повинні встановити квартирні прилади обліку. В Україні 22% багатоквартирних будинків ведуть будинковий облік споживання теплової енергії.
Про це розповів директор аналітико-дослідницького центру “Інститут міста” Олександр Сергієнко.
“Насправді це абсолютно лобістський закон. За ним людей зобов’язують за власні кошти встановити загальнобудинкові лічильники. Навіть у примусовому порядку. Щоб українці могли економити і керувати споживанням ресурсів, потрібно встановлювати квартирні лічильники. Однак законодавець детально прописав процедуру впровадження будинкових лічильників і ні слова не сказав про механізм встановлення квартирних. Не прописав жорсткі правила чи санкції у випадку відмови від них. Таке вже проходили у 96-му. Тоді уряд Євгена Марчука ухвалив постанову Кабміну з програмою встановлення квартирних лічильників як на новий, так і старий житловий фонд. Вона була розрахована на 10 років — 1997-2007 роки. Програма благополучно провалилася. Адже монополісти не зацікавлені, щоб українці знали, скільки фактично споживають. Тоді вони не зможуть списувати власні втрати і недолуге управління”, – прокоментував експерт.
За його словами, загальнобудинкові лічильники законодавець визнав комерційними.
“Тому квартирні фактично втратили свій зміст. Комунальні платежі людям все одно нараховуватимуть по загальнобудинковому лічильнику за принципом “платиш за себе і того хлопця”“, – підсумував Сергієнко.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас