Гривні загрожує обвал після зростання мінімальної зарплати - фінансист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривні загрожує обвал після зростання мінімальної зарплати - фінансист

Валюта
16691
Наслідком підвищення мінімальної заробітної плати в Україні до рівня 4200 гривень може стати сильний обвал гривні.
Про це в коментарі виданню InfoResist розповів екс-заступник глави правління НБУ, фінансист, економіст Олександр Савченко.
Він зазначив, що втілення в життя обіцянки Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана про підвищення мінімальної зарплати до 4200 гривень залежить від Національного банку.
Гройсман, на жаль, не знає механізми емісійного фінансування. Наприклад, ми за рахунок емісії раніше покривали всі збитки “Нафтогазу”, всі збитки Фонду гарантування, всі збитки державних банків, а вони менше 10 мільярдів були. Звичайно, так, Гройсман залежить від Нацбанку. Захоче Нацбанк – надрукує гроші на підвищення зарплат, не захоче – ні, він незалежний, – пояснив Савченко.
При цьому економіст зазначив, що такий механізм призведе до інфляції і девальвації гривні.
“Тут уже політична боротьба, хто проти кого. Якщо Гройсман в одній команді з Порошенком залишиться, тоді буде девальвація. Якщо в різних командах – не буде. Тоді проблеми з бюджетом будуть. Тому що грошей не вистачатиме. Цього року саме через відсутність девальвації є проблеми з наповненням бюджету. Просто Гройсман шукає, де взяти гроші, і обрав такий шлях. Це правильний шлях”, – розповів екс-заступник глави правління НБУ.
За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас