Максим Пархоменко: прості правила інвестора. З чого починати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: прості правила інвестора. З чого починати

Фондовий ринок
780
У даній колонці ми розглянемо правила для інвестора-початківця, і дамо відповідь на питання, з чого ж варто починати людині, яка хоче спробувати себе в ролі приватного інвестора.
При наявності певних накопичень часто замислюєшся про їх збереження і примноження в майбутньому, адже вони вже деякий період лежать у тебе вдома в заначці або на рахунку в банку. І, за твоїми розрахунками, якби вони приносили 10% річних понад інфляції в цілому, вже трохи краще, ніж просто нічого.
Так, наприклад, інвестувавши кошти під такий відсоток, ви б вже отримали + 60% до свого стартового вкладу.
Але часто виникає багато запитань – куди і як варто інвестувати? Важливо також дотримуватися певних правил, які зможуть допомогти вам уникнути зайвого ризику.
Беремо до уваги інфляцію
У нашій країні при інвестуванні ми в першу чергу повинні орієнтуватися на прибутковість з урахуванням інфляції. При плановому показнику в 8% річних в цьому році, формуючи прибутковість на рівні в 8%, ви будете за підсумками року залишатися в 0, що в нашому випадку не є кінцевою метою.
Коротко про класи активів
Кожен актив, в який ви інвестуєте, володіє певними характеристиками і використовується з різною інвестиційною метою.
Так, наприклад, купівля доларів зовсім не допоможе вам примножити капітал.
Валюта, за своєю суттю, не може сформувати дохід. Єдине, за рахунок чого ви можете виграти, це зберегти купівельну можливість і вартість гривні, яка є у вас на руках.
І в той же момент інфляція і динаміка курсу не ідентичні речі.
Так, ці два показники корелюють між собою. Наприклад, з початку поточного року гривня зміцнилася до долара приблизно на 10%, водночас інфляція склала близько 4%, що в підсумку зовсім не сприяє збереженню капіталу на короткому часовому проміжку.
Обраний вами актив має формувати вам прибутковість. Такими особливостями володіють інвестиції в нерухомість, акції або облігації.
Кожен з них володіє власними характеристиками.
Акції можуть зирости в ціні на додачу до дивідендів, які вони формують, але також і просісти.
Якщо ви націлені на довгострокові інвестиції, то акції будуть однією з перших підмогою, в які ви можете інвестувати.
З недавнього часу деякі банки пропонують купувати облігації нашого Мінфіну. На поточний період прибутковість цих паперів становить 16% річних в гривні.
Реальна дохідність з урахуванням інфляції становитиме близько 8%.
Ризики по даних паперах мінімальні, проте ви можете в будь-який момент вийти з них.
Але в разі, якщо ви вийдете з них через кілька місяців, то витрати на комісії просто не будуть покриті прибутковістю, яку вони сформують.
Одне з найважливіших – ризики
При інвестиції в будь-який проект важливо розуміти головне, що капітал, який ви інвестує, не повинен бути запозиченим. Ризики при такому підході будуть значні.
Прибутковість вашого проекту не може бути на рівні в 200, 300 або 400% річних.
Потрібно тверезо розуміти, що не існує таких проектів, які можуть формувати такі показники. Ви просто дивіться на піраміду. Кожен відсоток прибутковості тягне за собою ризик – без цього ніяк.
Важливим є також ліквідність ваших активів. Тобто те, наскільки швидко ви можете з них вийти.
Так, валюта володіє найбільшою ліквідністю. З акцій ви зможете вийти впродовж декількох тижнів, як і з облігацій. З нерухомістю ж потрібно буде поморочитися.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас