Залишився день для переходу на спрощенку із загального оподаткування — що вигідніше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Залишився день для переходу на спрощенку із загального оподаткування — що вигідніше

Казна та Політика
5204
Працюючи на загальній системі оподаткування, власники невеликих підприємств напевно замислюються про альтернативний варіант роботи — на спрощеній системі оподаткування. Наприклад, через постійні перевірки податківців або зниження оборотів компанії, що дозволяє вписатися в установлені для єдинників обмеження.
Як відомо, Податковий кодекс дозволяє такий перехід тільки один раз протягом календарного року. Стати платником єдиного податку можна з початку чергового кварталу, про що недавно нагадали в офіційному повідомленні податківці Чернівецької області.
Подавати заяву про переведення на спрощену систему треба за 15 календарних днів до початку наступного кварталу, тобто останній день для подання такої заяви для початку роботи по-новому в третьому кварталі 2018 року — 15 червня.
UBR.ua розпитав юристів, коли краще переходити на спрощену систему і які при цьому виникають ризики.
Умови переходу
Заяву можна подати як у паперовій (особисто або поштою — рекомендованим листом з повідомленням), так і в електронній формі. Останній варіант буде кращим для тих, хто все-таки зважиться на перехід в останній день.
Аналогічно за 15 днів до початку наступного кварталу подають заяви та новостворені підприємства. Оскільки з самого початку, в момент реєстрації всі суб’єкти господарської діяльності за замовчанням є платниками загальної системи оподаткування.
До поданої заяви в Податкову треба додати розрахунок доходу підприємства або фізособи-підприємця за попередній календарний рік. Також податківці нагадують, що перехід на спрощену систему можливий, якщо весь попередній рік платник відповідав вимогам, які встановлені для відповідних груп платників єдиного податку (п. 291.4 ст. 291 ПК).
Для зареєстрованих платників Податковий кодекс дає можливість (п. 298.1.2 ПК) до кінця місяця, в якому відбулась реєстрація, подати заяву про вибір спрощеної системи оподаткування (для роботи на 1 і 2 групі) і вже з наступного місяця її використовувати. Ті, хто хоче працювати на третій групі (без сплати ПДВ), можуть стати єдиноподатниками з моменту реєстрації, якщо встигнуть подати заяву протягом 10 днів з дня держреєстрації.
Так само, за 15 днів до початку нового кварталу, можна змінювати групу платників єдиного податку. Якщо раніше це відбувалося примусово, при «виході за рамки» обороту, кількості найманих працівників і т. п., то тепер платник може сам змінити групу. Зрозуміло, якщо вписується в її параметри.
Хто може перейти
Головний фактор, який слід враховувати при переході, — рентабельність ведення різних видів економічної діяльності. Також перехід на спрощену систему оподаткування може бути вигідний тим, що не потрібно вести облік витрат і підтверджувати це документами.
«Як показує практика, спрощена система вигідніша для тих, хто надає високорентабельні послуги, має більшу маржу собівартості, що на загальній системі формує суттєву базу для оподаткування», — розповів UBR.ua партнер юридичного об’єднання ID Legal Group Олег Добровольський.
До таких належать ІТ-послуги, консультування, юридичні, бухгалтерські, маркетингові, різного роду посередництва тощо.
І навпаки, при виробництві чи продажу низькорентабельних товарів краще застосовувати загальну систему оподаткування, яка визначає базу зі всіма дозволеними вирахуваннями. При такому алгоритмі підрахунку податкове навантаження буде значно меншим, ніж податок з обороту в 3-5% (зі сплатою або без сплати ПДВ) платниками третьої групи.
«При розрахунку єдиного податку не враховується затратна частина діяльності підприємства, а об’єктом оподаткування є дохід у цілому, що, в свою чергу, може навпаки збільшити податкове навантаження», — пояснив UBR.ua адвокат, керівник «Юридична бухгалтерська компанія «Вибір» Марина Цезарева.
За словами помічника аудитора, бухгалтера К. А. С. Group Катерини Коновал, з цієї причини не варто переходити на єдиний податок у період інтенсивного розвитку будівництва об’єктів компанії, придбання основних засобів, накопичення необхідних товарних запасів тощо.
Якщо суб’єкт господарювання все ж таки вирішив перейти із загальної системи оподаткування на спрощену, то насамперед необхідно визначитися з групою єдиного податку.
Що обрати
Найчастіше платники обирають 2-у і 3-ю групи єдиного податку, які можуть використовувати як юридичні, так і фізичні особи-підприємці (ФОП) у сфері мікро- та малого бізнесу.
Як розповів керуючий партнер АО «Аурум Лекс» Ярослав Микита, на першу групу єдиного податку вигідно перейти фізособам-підприємцям, які продають товари з торговельних місць на ринках або надають побутові послуги населенню. При цьому вони не мають права наймати працівників, а обсяг доходу за рік не повинен перевищувати 300 тис. грн. Ставка податку — 10% від прожиткового мінімуму (176,2 грн на місяць).
Як бачимо, її може використовувати обмежене коло осіб, а 4-а група призначена для використання виключно сільгоспвиробниками.
Платники другої групи можуть наймати до 10 працівників, а їх оборот обмежений 1,5 млн грн. Ставка податку — 20% від мінімальної зарплати (744,6 грн на місяць). Цю групу можуть використовувати фізособи, які надають послуги, виробляють та/або продають товари, в тому числі у сфері ресторанного господарства, виключно платникам єдиного податку або населенню.
«Треба пам’ятати, що платники 1 і 2 групи сплачують єдиний податок авансом за квартал і при цьому не враховується, чи буде отримано в цей період фактичний дохід», — зауважила Катерина Коновал.
Важливо також розуміти, що якщо платник 2 групи продавав товари (роботи) або надавав послуги платникам на загальній системі оподаткування, то право на сплату єдиного податку в цьому випадку анулюється. При цьому весь дохід, отриманий після дати допущення такого порушення, оподатковується за ставкою 18% (як для тих, хто працює на загальній системі) і сплатою штрафів.
«Ануляція відбувається з дати порушення, а не виявлення ДФС такого порушення. Мало того, у такому разі платник не має права повторно заявити про бажання обрати спрощену форму оподаткування протягом року, але вже з моменту виявлення порушення», — пояснила Марина Цезарева.
Для третьої групи немає меж щодо найму персоналу, є тільки обмеження щодо річного обороту — 5 млн грн. Вони платять податок з обороту, як вже зазначалося вище, у 3% або 5% (з ПДВ чи без).
При цьому для всіх спрощенців встановлена заборона на заняття певними видами діяльності. До них відносяться:
обмін валюти;
організація та проведення азартних ігор;
виробництво і продаж, в тому числі експорт-імпорт підакцизних товарів;
продаж антикваріату і предметів мистецтва;
організація гастролей;
надання послуг пошти та зв’язку (крім неліцензованої діяльності);
фінансове посередництво (крім роботи страхових агентів, аварійних комісарів та ін).
Додатково ФОП на єдиному податку не можуть проводити:
технічні випробування та дослідження;
аудит;
здавати в оренду землю понад 0,2 га і житло площею більше ніж 100 кв. м., а нежитлових приміщень — більше ніж 300 кв. м.
Як зазначає Олег Добровольський, не можна застосовувати систему єдиного податку до окремого типу операцій. Тому якщо платник одержує доходи від заборонених видів діяльності (на єдиному податку), то весь його прибуток повинен оподатковуватися за правилами загальної системи оподаткування.
І це не єдиний недолік використання спрощеної системи.
Мінуси і плюси
Найбільш часто, за словами Катерини Коновал, платники припускаються помилки, коли при реєстрації не можуть конкретизувати, яку саме діяльність мають намір вести або вказують некоректний вид, або кілька видів діяльності. Або вони не вважають за потрібне деталізувати напрями своєї роботи, думаючи, що це не важливо, оскільки вказані головні види діяльності.
«Така помилка некритична на загальній системі оподаткування, а для платників єдиного податку може обернутися штрафними санкціями: для 1 і 2 групи до 18% ПДФО і для 3 групи платників єдиного податку — 10% з доходу», — уточнила Катерина Коновал.
Як зазначила Марина Цезарева, при виборі 2 групи оподаткування треба вказати конкретну адресу проведення своєї діяльності, а при виборі 3 групи (у разі надання послуг) краще написати, що місце проведення діяльності — Україна в цілому. «Це важливо для суб’єктів господарювання, які на момент подання заяви про застосування єдиного податку ще не визначилися з фактичним розміщенням», — зазначила вона.
Також чимало суперечливих ситуацій виникає у єдинників, які не можуть з великою часткою ймовірності розрахувати свої прогнозовані надходження і спланувати, який обсяг продажів у них буде за звітний період.
Якщо за результатами звітного року гранична сума розрахунків перевищить встановлені обмеження, то підприємству або ФОП доведеться сплатити єдиний податок вже за подвійною ставкою», — говорить Олег Добровольський.
Великою перевагою вибору спрощеної системи оподаткування є також те, що законодавець дозволяє не встановлювати розрахунково-касовий апарат за умови річного обороту до 1 млн. гривень. Але ця перевага не поширюється на види діяльності, пов’язаної з реалізацією підакцизних товарів, таких як алкоголь чи тютюнові вироби.
Крім того, як зазначає Ярослав Микита, юридичні особи, незалежно від обсягу доходу, зобов’язані використовувати касові апарати.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас