Банки очікують зростання середньомісячних обсягів іпотеки на рівні 10% - опитування НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки очікують зростання середньомісячних обсягів іпотеки на рівні 10% - опитування НБУ

Кредит&Депозит
293
Банки, які надають іпотечне кредитування на купівлю житла, очікують протягом року зростання середньомісячних обсягів іпотеки на рівні 10%, йдеться в опитуванні Національного банку України, опублікованому в 5-му Звіті про фінансову стабільність.
“Банки-респонденти в цілому очікують подальшого зростання обсягів житлового кредитування. 13 банків (з 24 опитаних – ред.) прогнозували, що в наступні 12 місяців середньомісячні обсяги (іпотеки – ред.) будуть зростати більш ніж на 10%. Ще п’ять банків очікували зростання менш ніж на 10%. Шість банків прогнозували незмінність або зменшення обсягів нового кредитування”, – йдеться у звіті.
Водночас, відзначають в НБУ, існуючі обсяги іпотеки не можуть вплинути на ринок житлової нерухомості. Обсяги кредитування за підсумками першого кварталу 2018 року зросли у 3,9 разу і склали 565 млн грн, однак видача менше ніж 3 тис. кредитів на рік не може вплинути на ринок: тільки в Києві на вторинному ринку житла щорічно укладається понад 30 тис. договорів купівлі-продажу.
На думку банків, основною перешкодою для відновлення іпотеки на житло є дефіцит платоспроможних позичальників з офіційно підтвердженими доходами. Так, в I кварталі 2018 середньозважений показник Debt service-to-income (DSTI, співвідношення вартості виплат за кредитом до доходів позичальника) склав 45%, що на 3 відсоткові пункти менше, ніж роком раніше. Водночас, 18% обсягу наданих кредитів припадає на позичальників, які будуть витрачати на обслуговування боргу понад 70% доходу.
Зазначимо, за версією авторитетної премії FinAwards2018, найкращою кредитною карткою для VIP клієнтів визнано картку «SOLOМандри» від ПУМБ.
Картка дозволяє своєму власникові користуватися знижками від партнерів Mastercard, знімати готівку без комісії за рахунок кредитних коштів в банкоматах по всьому світу, отримати поліс туристичного страхування на 1 рік, відвідувати бізнес-зали Mastercard Lounge аеропорту “Бориспіль” і багато іншого.
В нашому спеціальному сервісі можна дізнатися докладніше про картку і за бажання замовити її лише у кілька кліків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас