Україну наповнять банкоматами і терміналами для обміну валют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну наповнять банкоматами і терміналами для обміну валют

Казна та Політика
10529
З 1 січня 2019 року українці зможуть купувати-продавати іноземну валюту через платіжні термінали та банкомати. Відповідний дозвіл міститься в оприлюдненій сьогодні постанові Нацбанку №63, частина якої набере чинності з піврічною відстрочкою.
Мова йде не про безготівку, а про повністю готівкову операцію: людина зможе внести в апарат гривню з гаманця і відразу отримає долар, євро або іншу валюту, яку зможе запропонувати апарат (без карткового рахунку). При цьому повинна буде отримати чек із зазначенням суми операції, курсу конвертації і, можливо, особистих даних: при конвертаціях в сумі до 150 тис. грн. не вказується ім’я людини, а при великих покупках воно повинно фігурувати. При цьому будь-який бажаючий буде мати право на зворотну операцію протягом 15 хвилин. Якщо вирішив, що його обслужили за невигідним курсом або просто передумав.
На дисплеї пристрою повинно зазначатися громадянство людини. Щоб іноземці мали можливість отримати спеціальну банківську довідку для виведення валюти за кордон (оформляється при поданні декларації).
В Європі обмінні функції найчастіше здійснюють спеціальні апарати, які ще 5-8 років тому можна було зустріти в цілодобових зонах самообслуговування. Кілька років тому валютно-обмінні термінали почали встановлювати на просторах СНД, особливо активно в Білорусі. Україна сильно відставала у цій частині, і збирається робити акцент не стільки на терміналах, скільки на банкоматах.
«У нас був досвід прийому іноземної валюти через платіжні термінали, але без видачі банкнот. Фактично конвертація відбувалася в системі інтернет-банкінгу, але була закрита до нормативного врегулювання. Якщо говорити про одночасне приймання готівки і її видачу, то технічно це можна було б реалізувати на спеціальних банкоматах. У нас таких десь десяток, але вони поки що налаштовані на роботу з гривнею. Можна зробити і валютні налаштування. Про закупівлю нових апаратів в більшій кількості можна буде говорити, якщо ми побачимо попит на нову послугу (після її запуску)», — прокоментував UBR.ua ситуацію прес-секретар Приватбанку Олег Серга.
Приватбанк був не єдиною структурою, чиї банкомати брали долари і видавали їх з валютних рахунків. Це робило ще кілька великих банків (Укрсоцбанк, Укргазбанк), але найчастіше у VIP-відділеннях. Відключали сервіс зазвичай з двох причин: у розпал валютних криз і розгойдувань курсів, коли фінансисти починали зазнавати збитків на валютообміні, а також на піках активності фальшивомонетників. Коли шахраям вдавалося напхати банкомати висококласно підробленими доларами. Купюроприймачам банкоматів не завжди вдавалося виявити фальшивки, і банки зазнавали збитків.
Тим не менш, фінансисти врахували все і бачать потенціал в новому сервісі.
«У нас великий парк банкоматів та інформаційно-платіжних терміналів, які в принципі здатні працювати з валютою. Після вивчення ухвалених Національним банком змін у нормативних актах, ми приймемо рішення, в якому обсязі запускати цю послугу», — зазначив UBR.ua заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн.
Фінансисти дуже сподіваються, що Нацбанк на цьому не зупиниться і дасть офіційний дозвіл не тільки на готівковий, але і на безготівковий валютообмін. Через системи інтернет-банкінгу, який до націоналізації активно пропонував Приватбанк: через Приват24 можна було перекинути нацвалюту з гривневої картки на доларову картку, і відбувалася автоматична конвертація. Після того як послугу закрили (через відсутність регламентації в чинному законодавстві), фінансисти не перестають сподівається на її відновлення.
«Вважаємо, що було б дуже прогресивно дати можливість здійснювати валютообмінні операції в інтернет-банкінгу та мобільних додатках банків», — зауважив Тютюн.
Тим більше, що вищезазначеною постановою №63 НБУ спрощується низка інших застарілих вимог. З 1 липня 2018 року банкам дозволили не оформляти паперові квитанції у двох примірниках, а якщо на цьому не наполягає клієнт, можна взагалі не друкувати чеки і обійтися електронним документом. Щоправда, якщо людина відмовиться від квитанції, скасувати операцію вже не можна буде. Крім того, внутрішню звітність з валютообмінних операцій банки зможуть оформляти і акумулювати в електронній формі.
Олена Лисенко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас