НБУ змінив процес обміну валют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ змінив процес обміну валют

Валюта
4834
Національний банк України спростить проведення банками та іншими фінансовими установами операцій з обміну валют.
Про це повідомляється на сайті НБУ, з посиланням на внесені Правлінням регулятора зміни до Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України.
Зокрема, Центробанк спрощує оформлення банками та іншими фінансовими установами операцій з обміну валют.
Досі банки повинні були оформляти дві паперові версії квитанції про здійснення такої операції – одну для клієнта, одну для зберігання в банку. Надалі банки зможуть оформляти квитанції про валютно-обмінну операцію не тільки в паперовій формі, але і в електронному вигляді.
Відповідно, банки отримають можливість зберігати відповідні документи в електронній формі.
Також за згодою клієнта банк буде мати можливість не оформлювати клієнту паперовий документ.
У свою чергу, інші фінансові установи, які здійснюють обмін валют, поки зобов’язані оформляти два паперові примірники квитанції і два паперові розрахункові документи, що друкуються реєстратором розрахункових операцій (РРО). Надалі вони будуть оформляти для клієнтів валютно-обмінні операції лише одним документом – документом, який друкується РРО.
Згідно з нововведеннями НБУ, банки та фінансові установи не будуть вимагати підпису клієнта на квитанції, якщо сума валютно-обмінної операції буде менше ніж 150 тисяч гривень.
Крім того, Національний банк надає можливість банкам і фінансовим установам здійснювати валютно-обмінні операції через платіжні пристрої.
Після доопрацювання цими установами програмного забезпечення платіжного пристрою фізичні особи зможуть не тільки продавати, але й купувати готівку іноземної валюти з використанням цих пристроїв.
У повідомленні наголошується, що зміни набувають чинності з 1 липня 2018 року. Для впровадження нових вимог, що стосуються застосування РРО при проведенні обміну валют через платіжні пристрої та оформлення відповідних розрахункових документів РРО, квитанцій і чеків банкомату, фінансовим установам надано шестимісячний перехідний період.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас