Експерт пояснила, чому не запровадять абонплату на комуналку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт пояснила, чому не запровадять абонплату на комуналку

Казна та Політика
1572
“Минулого року вона викликала обурення населення через свою несправедливість. Попередній склад Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг не встиг змінити методику. Наступному для цього потрібен час”, – розповіла член колегії Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності Марія Яковлєва.
За словами експерта, Україні потрібно відмовитися від абонплати. Натомість перейти до двоставкового тарифу. Він діє в Європі.
“Тоді існуватиме один обов’язковий платіж. Так, у ЄС він складає близько 50 євро на рік. Решта сплачується за кількістю спожитого газу. Ця формула є оптимальною для України. Так, люди сплачуватимуть 50-100 гривень один раз на рік. Щоб перекрити сезонні коливання у час, коли знижується споживання ресурсів. Решту платитимуть за фактично спожитий газ”, – каже Марія Яковлєва.
В Україні не всі мають індивідуальні лічильники. Тому не можливо чітко встановити рівень абонплати.
“Європа ж веде 100% індивідуальний облік. Там знають, скільки енергоносіїв споживає конкретне домогосподарство. Маючи таку статистику за три роки, можна встановлювати абонплату. Україні говорити про це ще рано”, – підсумувала експерт.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас