Світовий банк описав сценарій нової глобальної рецесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк описав сценарій нової глобальної рецесії

Світ
2676
Найближчі перспективи світової економіки вселяють оптимізм – близько половини всіх країн світу відчувають прискорення економічного зростання, але за горизонтом 2019 року все виглядає більш тривожно.
Про це пише Світовий банк (ВБ) в новій доповіді «Глобальні економічні перспективи».
З одного боку, здається, що світ тільки-но остаточно оговтався від наслідків глобальної фінансової кризи 2008-2009 років, а довгострокові прогнози (на 10 років вперед) в цьому році були підвищені для більшості економік, зазначає СБ. З іншого, за останні півстоліття глобальні рецесії відбуваються практично кожне десятиліття (1975, 1982, 1991 і 2009), а тепер «минуло якраз десять років від останньої кризи», констатує виконуючий обов’язки головного економіста Світового банку Шантаянан Девараджан.
Ризики погіршення економічної ситуації сильніші, ніж ймовірність її поліпшення, показують моделі СБ. Так, ймовірність того, що світове економічне зростання в 2019 році (базовий прогноз – 3%) виявиться нижче 2%, оцінюється в 21%, а ймовірність симетричного позитивного сюрпризу (зростання вище 4%) становить 16%.
Економісти Citigroup прирівнюють зростання світової економіки нижче 2% до «глобальної рецесії» (для порівняння, в 2008 році світове зростання склало 1,8%). І Світовий банк зауважує, що в цілому макроекономічні прогнози страждають зайвим оптимізмом, а попередню глобальну кризу мало хто віщував.
Сповільнення неминуче (поточний сценарій СБ – поступове зниження темпів зростання світового ВВП з 3,1% в 2017-2018 роках до 2,9% до 2020 року), але зросла ймовірність різкого гальмування, якщо один або кілька економічних ризиків матеріалізуються, попереджає СБ. «Протекціоністські загрози згущують хмари над майбутнім зростанням. Якщо ці загрози призведуть до торговельних воєн, наслідки можуть бути руйнівними», – каже Девараджан. Друга категорія ризиків, яку він виділяє, – «кредитна подія на великому ринку, що розвивається» (іншими словами, дефолт за борговими зобов’язаннями) або «раптове посилення грошово-кредитної політики в США, що призведе до стрибка процентних ставок».
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас