Михайло Власенко: Для невеликих банків перевірка НБУ їх бізнес-моделей може стати випробуванням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Михайло Власенко: Для невеликих банків перевірка НБУ їх бізнес-моделей може стати випробуванням

Особисті фінанси
56
Криза на банківському ринку вже минула. В усякому разі, так стверджують банкіри. Населення знову несе заощадження на депозити, потихеньку оживає кредитування.
Звичайно, проблем у фінансистів ще багато. Треба вирішувати питання з “поганими” кредитами, знайти гроші на збільшення капіталів, підготуватися до тестів НБУ, перейти на МФСО-9. Про те, яким цей рік буде для банківської системи, “Мінфіну” розповів голова правління ПАО “Ідея Банк” Михайло Власенко.
- За даними НБУ, минулого року банківська система закінчила рік із збитком 24,4 млрд грн. Яким був фінансовий результат вашого банку в 2017 році? Як плануєте закінчити поточний рік?
- За підсумками 2017 року зростання портфеля кредитів, які було надано Ідея Банк фізичним особам, складає 26%,тоді як у цілому по банківській системі – 24%. Чистий прибуток банку склав 139 млн. грн, що в 2,6 рази більше, ніж попереднього року. До кінця цього року плануємо збільшити цей показник на 50%.
- Чи можна говорити про те, що найгірше для банків вже позаду?
- Я б не сказав, що кризу повністю подолано, але банківська система безумовно показує ознаки відновлення. Опосередковано про це говорить припинення виведення банків з ринку, що свідчить про завершення очищення банківської системи. Якщо говорити про фінансову стійкість, то з 82 діючих банків 64 фінустанов завершили 2017 рік із прибутком. Найбільші збитки отримали Приватбанк і окремі банки з російським капіталом. Це говорить про те, що фінансовий стан банків покращується, вони мають адекватну бізнес-модель, а це є фундаментом для подальшого розвитку ринку.
Для повного відновлення ринку і забезпечення його стійкості НБУ з наступного року має намір впровадити нову модель тестування банків – за системою SREP (Supervisory Review and Evaluation process). Це дозволить регулятору бачити та обговорювати з банками їх фінансові та операційні плани на рік, стратегічні плани на три подальші роки. Якщо такі плани будуть нежиттєздатними, НБУ відразу зможе впливати на фінустанову, не чекаючи критичної ситуації, коли у банк необхідно вводити тимчасову адміністрацію.
Крім того, ми бачимо, що збільшується конкуренція серед банків за клієнтів. Це також говорить про те, що ринок оживає.
- У Нацбанку підрахували, що доля проблемних кредитів у банківській системі як іраніше дуже висока – більш ніж 54%. Як ваш банк вирішує питання скорочення проблемної заборгованості? Наскільки зменшилася доля поганих кредитів у портфелі банку в 2017 році? Які плани на поточний рік?
- Органічним шляхом банки, на жаль, не зможуть знизити долю проблемних кредитів у портфелі. Цьому не сприяють ані законодавство, яке частіше знаходиться на стороні позичальників, ані виконавча служба. Але банки продовжують кредитувати, і якість нових кредитів сьогодні значно краща, аніж раніше. Відповідно, доля поганих кредитів поступово буде зменшуватись.
Якщо говорити про наш банк, то доля NPL складає 20,7% і тримається на стабільному рівні з урахуванням об’ємів видачі кредитів. До кінця року ми плануємо продати великий пул проблемних кредитів і таким чином знизити їх об’єм в портфелі. Йдеться про беззаставні кредити готівкою із середньою сумою боргу 15-20 тис. грн, по яких понад рік не було значних погашень, а стягнення в примусовому порядку (за допомогою судів, виконавчих служб) прогнозовано буде збитковим для банку.
- Нацбанк встановив графік капіталізації банків. З 2020 року планка по капіталу має бути підвищена до 300 млн грн. Наскільки серйозним випробуванням це стане для банків? Чи є вже у вашого банку перспективний план щодо нарощування капіталу?
- Для більшості банків, які залишилися на ринку, підвищення рівня капіталу не викликає проблем. Думаю, що більшим випробуванням може стати перевірка НБУ бізнес – моделей невеликих банків на міцність після впровадження SREP. Національний банк проводитиме оцінку реалістичності фінансових планів банків, які також повинні враховувати очікування макроекономічної ситуації та кон’юнктури ринку. Бізнес-модель повинна забезпечити достатній рівень доходу впродовж наступних 12 місяців, ефективність, відповідність структури фінансування ризик-апетиту.
Одночасно регулятор аналізуватиме достатність рівня капіталу для покриття потенційних ризиків, властивих цій бізнес-моделі, а також ліквідну позицію банків. Тому невеликим банкам доведеться досить часто амбітні плани свого розвитку приводити до реалістичних цілей. Їх досягнення передбачатиме забезпечення комплексного збалансованого стабільного фінансового стану. Це буде ускладнюватися для невеликих банків подальшим зростанням конкуренції на ринку.
Якщо говорити про бізнес-модель Ідея Банк, то вона забезпечує збалансований стабільний розвиток із дотриманням усіх вимог до регулятивного капіталу для покриття можливих ризиків, а також прийнятність, стабільність доходів, належну якість активів і достатність капіталу для покриття можливих ризиків.
Ми маємо досить хороший показник адекватності капіталу на рівні 15%. Регулятивний капітал складає близько 440 млн грн, а статутний капітал – 299 млн грн. Тобто можемо говорити, що банк вже дотримується нових вимог до мінімального розміру капіталу. Подальше нарощування власного капіталу до 2024 року ми маємо намір профінансувати частково за рахунок прибутку, який закладений у бізнес-плані, і частково за рахунок дивідендів, покривши, таким чином, необхідну участь акціонера.
- У 2017 році найвищі темпи зростання показав сегмент споживчого кредитування – на 42%. Продовжиться ця тенденція і в поточному році? Із чим пов’язане бажання банків нарощувати об’єми кеш- і карткових кредитів? Які плани Ідея Банку щодо нарощування портфелю потреб кредитів? По виведенню нових продуктів?
- Кеш-кредитування, зокрема, карткове, є найбільш високодохідним сегментом і має хорошу диверсифікацію ризиків. Із цієї причини банки сьогодні активно в нього йдуть. Сприяють активності банків і прогнози щодо подальшого зростання кредитування. Передумовами для цього є, з одного боку, зростання доходів позичальників, з іншої – реалізація відкладеного попиту на певні товари та послуги. Ідея Банк є лідером в цьому сегменті, і ми плануємо зберігати свої позиції.
Зокрема, в поточному році, відповідно до бізнес-плану, об’єм продажу кредитів плануємо наростити на 30% – до 3 млрд. грн. Основну долю в продажах складатимуть кеш-кредити та кредитні карти. Також планується запустити такий сегмент кредитування, як кредити на товари (ПОС кредити).
- Чи відчувається в цьому сегменті конкуренція з боку фінансових компаній? Як виділите клієнтів?
- Є невелика конкуренція. Але, переважно, банки та фінансові компанії все ж націлені на різні клієнтські сегменти. По-перше, під час кризи багато людей отримали погані кредитні історії. По-друге, вони часто не можуть надати підтверджені доходи. З цих причин таким клієнтам банки відмовляють у кредитах, тому вони звертаються до відповідних фінансових компаній.
- Коли можна очікувати активізації банків у видачі іпотечних і автокредитів? Чи планує ваш банк розвивати ці напрями в 2018 році?
- Для активізації іпотечного кредитування необхідне зниження облікової ставки НБУ хоча б до 10%. Проте з урахуванням інфляції в Україні, не думаю, що це станеться в поточному році. Ідея Банк планує в 2018 році запустити іпотеку лімітовано для того, щоб протестувати власні бізнес-процеси і мати можливість швидко почати продажі цього продукту при сприятливій ринковій кон’юнктурі.
Автокредитування в 2017 році показало зростання в порівнянні з 2016 роком, але цей показник ще дуже далекий від докризового рівня. Це пов’язано з тим, що автокредитування є одним із найбільш низькомаржинальних продуктів для банків. Цей сегмент ринку розвивається, головним чином, за рахунок партнерських програм безпосередньо з європейськими виробниками.
Ідея Банк має хороший досвід в автокредитуванні, тому воно знаходиться в полі нашого зору. Але ми чекаємо активізації ринку.
- Коли можна чекати зниження ставок за кредитами?
- Передумов для зниження ставок за кредитами в поточному році немає. Це може статися тільки у тому випадку, якщо якась фінустанова вирішить захопити ринок і піде на агресивний демпінг. Тоді услід за ним підуть і лідери ринку. Але такий сценарій сьогодні виглядає малоймовірним. Кредитування відбиває вартість фондування і ризики. Вартість фондування навряд чи мінятиметьсядо кінця року, а рівень ризиків також залишається високим.
Наш банк ставки не знижував. Ми практикуємо модель risk best pricing як адекватний інструмент для різного рівня клієнтів. Для сегментів із низьким ризиком, ми пропонуємо нижчу вартістькредитів. Для більше ризикових – навпаки.
- Які види кредитів дешевшатимуть першими?
- Кредитування готівкою. Цей продукт має найвищу ставку.
- Що змінилося в підходах банків до кредитування після кризи? Якщо говорити про ваш банк – яка доля прострочених кредитів в портфелі “свіжих” позик, виданих в 2016-2017 рр?
- Можу сказати, що умови для клієнтів стали більш лояльними. Наприклад, якщо в 2015 році рівень позитивних рішень по кредитах у нас складав біля 18%, то сьогодні це порядку 44%. При цьому по нових продажах прострочення не перевищує 9%. Це досить адекватно з урахуванням маржі.
- За останні роки банки серйозно скоротили мережі відділень і почали робити ставку на дистанційне обслуговування клієнтів. Яка політика вашого банку в цьому питанні? Які віддалені сервіси ви просуваєте? Наскільки популярні вони серед клієнтів?
- Ми провели релокацію ряду відділень. Крім того, ми розширили кількість партнерів, через яких здійснюємо продажі наших продуктів. Серед них – Альфа Банк, фінансова компанія NFS, яка відкрила в 2017 році 100 точок продажів, і стільки ж планує відкрити цього року.
Розвиток віддалених сервісів є одним із пріоритетів банку. Ми бачимо, що наш клієнт все більше йде в інтернет. Тільки об’єм погашення кредитів онлайн за попередній рік збільшився в 10 разів. Якщо рік тому в день через сайт банку погашалися кредити на суму до ста тисяч гривень, то сьогодні це близько мільйона гривень.
Тому зараз ми активно оновлюємо свою систему. Перейшли на нову автоматизовану банківську систему Б2, також модернізуємо інтернет-банкінг, що дасть можливість впроваджувати нові цифрові технології та стане платформою для розвитку нових сучасних електронних сервісів. У кінці року плануємо запустити мобільне застосування для клієнтів, також активно працюємо по P2Pі e-commerce.
- Є думка, що під час кризи банкам було не до впровадження фінтех-рішень. Останні декілька років головною метою фінустанов була економія. Чи міняється ситуація зараз? Чи можна говорити, що різного роду інновації почнуть активніше впроваджуватися на ринку?
- Клієнти стають менш активними та хочуть отримувати весь пакет послуг, “не виходячи” зі свого смартфону. Відповідно, це приведе до посилення інновацій на банківському ринку. Вже сьогодні ви саміможете бачити ряд стартапів у цьому напрямі.
Ми активно дивимося у бік інновацій, але цього року обмежимося запуском мобільного додатку та оновленням інтернет-банкінгу.
За матеріалами:
Ідея Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас