Зниження облікової ставки НБУ цього року малоймовірне, - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження облікової ставки НБУ цього року малоймовірне, - НБУ

Казна та Політика
151
Монетарний комітет Національного банку вважає, що зниження облікової ставки цього року малоймовірне.
Про це йдеться в дискусії комітету з монетарної політики про рівні облікової ставки.
“Більшість членів КМП погодилися, що ймовірність зниження облікової ставки до кінця поточного року є низькою. Зниження облікової ставки має відбуватися тільки при появі ознак стійкої дезінфляції відповідно до встановлених цілей. Члени КМП висловили впевненість, що для збереження довіри до дій Національного банку монетарна політика повинна залишатися послідовною в прагненні знизити інфляцію, а також уникати будь-яких форм фіскального домінування”, – йдеться в документі.
Один з членів КМП висловив сумнів у доцільності збереження до кінця 2018 облікової ставки на рівні 17%, якщо ситуація буде розвиватися відповідно до базового сценарію.
На його думку, в такому разі посилення монетарної політики може бути надмірним, оскільки зниження інфляції буде швидшим через сприятливий ефект змін обмінного курсу.
“У разі гальмування структурних реформ і відсутносты фінансової підтримки з боку офіційних кредиторів ситуація буде розвиватися за іншим, альтернативним сценарієм. На думку членів КМП, саме по собі неотримання траншів від МВФ не є приводом для підвищення облікової ставки”, – підкреслюється в документі.
Однак українська економіка, як і раніше, істотно залежить від ситуації на зовнішніх ринках – як фінансових, так і товарних.
Отже, відсутність фінансової підтримки з боку офіційних кредиторів підвищує уразливість економіки та фінансового ринку України, особливо в умовах обмеженого доступу на світові ринки капіталу.

Довідка Finance.ua

  • 24 травня Національний банк зберіг облікову ставку на рівні 17%.
  • У квітні 2017 – понизив до 13%, в травні 2017 – понизив до 12,5%, у жовтні – підвищив до 13,5%, у грудні 2017 – до 14,5%, в січні – до 16%, в березні 2018 – до 17%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас