Скільки коштує Атака 51% на мережі Bitcoin Cash, Bitcoin Gold і Ethereum Classic — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки коштує Атака 51% на мережі Bitcoin Cash, Bitcoin Gold і Ethereum Classic

Фінтех і Картки
6233
Блокчейн здається дуже безпечним, але дослідники продовжують доводити, що це твердження не відноситься до тисяч криптовалют, заснованих на цій технології.
Хусам Аббуд (Husam Abboud), криптовалютний аналітик з Університету FECAP в Бразилії, довів, що для здійснення мережевої атаки на Ethereum Classic (ETC) потрібно всього 1,5 мільйона доларів, при ринковій капіталізації понад 2 мільярди доларів. Якщо у вас є 55 мільйонів, ви можете навіть збанкрутувати валюту, вийшовши з прибутком в 1 мільярд.
Proof-of-work блокчейни особливо уразливі для атак. Дослідник зазначає, що будь-який майнер, який володіє хоча б 2,5% хершрейту Ethereum (ETH), може просто переключитися на видобуток Ethereum Classic і контролювати понад 51 відсотка мережі Ethereum Classic. Сума, необхідна для виконання так званої «Атаки 51%» на мережу ETC, становить 525 ETH (318 000 доларів США).
Хусам Аббуд обчислив витрати на виконання Атаки 51% на Bitcoin Cash, яка склала 250 BTC на день (2 мільйони доларів США), і на Bitcoin Gold — 26 BTC (200 000 доларів США). Атаки можуть тривати доти, доки розробники криптовалюти не внесуть змін в код, або поки ціна не стане настільки низькою, що підтримувати атаку виявиться просто невигідно.
Аббуд зазначає, що творець Bitcoin Сатоши Накомото розробив консенсусний протокол, припускаючи, що майнери не будуть виконувати такі атаки. На думку Сатоши, Атака 51% призведе до зниження ринкової вартості криптовалюти, що зробить її невигідною для них. Але дев’ять років потому це, схоже, вже не так — теперішня вартість великих криптовалют дозволить відмінно заробити навіть на зниженні.
Стурбованість із приводу безпеки криптовалют наростає, враховуючи п’ять атак протягом останніх двох місяців — Verge , Electroneum, Bitcoin Gold (двічі) і Monacoin.
Розробники Bitcoin Джеймсон Лопп і Пітер Тодд раніше відзначали, що хардфорки більших блокчейнів призводять до того, що створені криптовалюти будуть атаковані таким чином.
На думку експертів, існує безліч вирішень проблеми 51%. До них відносяться перехід на proof-of-stake-протокол, збільшення кількості необхідних підтверджень або модернізація алгоритму хешування. Криптовалюти з мільярдною капіталізацією можуть дозволити собі інвестувати гроші в безпеку своєї мережі.
За матеріалами:
Altcoin.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас