Парламент ухвалив за основу президентський закон про валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент ухвалив за основу президентський закон про валюту

Валюта
2778
Парламент підтримав законопроект №8152 “Про валюту” про встановлення режиму валютного регулювання, який передбачає вільне проведення валютних операцій їх суб’єктами.
Документ підтримали 253 парламентаря.
Проектом передбачається скасувати чинний декрет Кабінету міністрів “Про систему валютного регулювання і валютного контролю” і закон “Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті” та внести зміни до деяких інших законодавчих актів України. Законопроект вводить новий режим валютного регулювання.
Документом передбачено визначення категоріально-термінологічного апарату валютного регулювання, встановлення загального режиму проведення валютних операцій на території України, деталей здійснення валютних операцій (із встановленням виключень щодо розрахунків, які можуть здійснюватися на території України в іноземній валюті), проведення операцій з торгівлі валютними цінностями, транскордонного переказу та переміщення валютних цінностей.
Проект також встановлює норми щодо ліцензування професійної діяльності з надання послуг щодо проведення валютних операцій, а також особливості проведення валютного нагляду (уточнюється їх склад, регламентуються права та обов’язки цих суб’єктів), обміну інформацією між суб’єктами валютних операцій, включаючи органи валютного нагляду, та накладення санкцій за порушення валютного регулювання.
Також докладно регулюються права й обов’язки резидентів і нерезидентів у сфері проведення валютних операцій, у тому числі обов’язок представляти органам і агентам валютного нагляду документи й інформацію. “З метою забезпечення економічної безпеки країни, а також керуючись принципом “послідовності” в процесі лібералізації валютного ринку, законопроект передбачає збереження мінімально необхідних повноважень Національного банку України, які перешкоджатимуть раптовому відпливу короткострокового капіталу, що, в свою чергу, унеможливить виникнення надмірного тиску на обмінний курс та дестабілізацію валютного ринку”, – підкреслюється у пояснювальній записці.
Для цього окремо визначається правовий режим уведення заходів захисту, спрямованих на зменшення ризиків стабільності банківської та/або фінансової системи країни та усунення негативного впливу можливих наслідків тиску на платіжний баланс, що може загрожувати досягненню цілей грошово-кредитної політики, а також валютної політики держави.
Підкреслимо, раніше президент Петро Порошенко зазначав, що цей законодавчий акт вводить принцип “дозволено все, що не заборонено” і передбачає введення поступової, послідовної і гнучкої лібералізації на валютному ринку України, вільний рух капіталу та інших валютних цінностей, а також ліквідується така міра впливу, як зупинення зовнішньоекономічної діяльності. Нагадаємо, раніше Національна рада реформ розглянула та схвалила розроблений Національним банком України проект закону “Про валюту”.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас