Гроші закінчилися: українці отримали шанс швидко обставити податківців у судах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші закінчилися: українці отримали шанс швидко обставити податківців у судах

Казна та Політика
2416
Для українських платників податків склалася сприятлива ситуація для судових позовів з податківцями. Як зізнався начальник Офісу великих платників податків ДФС України Євген Бамбизов, у податківців немає грошей на оплату судового збору в апеляційній інстанції, якщо суд першої інстанції прийняв сторону людини або бізнесу.
«На жаль, нам не виділяють коштів на це, і тому оскарження в апеляційній інстанції рішень перших інстанцій доволі проблематичне», – визнав Бамбизов.
Суди затягуються через те, що податківці просять відстрочити сплату судового збору. Або зовсім скасувати його сплату, на що суди регулярно відмовляють.
Виходить, що, якщо платнику вдасться прискорити процедуру розгляду в апеляції, шанси на виграш справи суттєво зростають. Нагадаємо, термін подачі апеляційної скарги становить 30 днів.
Як повідомила заступник начальника Офісу великих платників податків ДФС України Лариса Бондар, зараз в судах застрягло понад 2 тисячі справ, частина з яких тягнуться з 2012 року. Щорічно розглядається приблизно 600 справ.
Як відомо, у платника, якому донарахували податкові зобов’язання, є два шляхи визнати їх неузгодженими: або оскаржити повідомлення-рішення в апеляційному порядку в самій ДФС, або подати позов до адміністративного суду.
«Жодна справа в суд не передається без попереднього обговорення з платником. Тобто, це відбувається тільки в тому випадку, коли ми не знайшли точок дотику в проблемному питанні», – уточнив Євген Бамбизов.
Ще є можливість врегулювання спору за допомогою судді – так звана мирова угода. Однак податківці не готові йти цим шляхом, щоб не бути звинуваченими в тому, що вони потурали платникам.
«Є інший спосіб, яким ми зараз користуємося: припинення судового оскарження після першого рішення суду першої інстанції, раз позиція підприємства була підтримана судом. Водночас такий механізм двоступеневий і він теж повинен бути узгоджений з ДФС», – пояснив Бамбизов.
Причому, за словами податківців, ніщо не заважає платнику самому вийти з ініціативою припинення судового оскарження.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас