Кредити в Україні часто видаються з порушеннями (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредити в Україні часто видаються з порушеннями (дослідження)

Кредит&Депозит
753
Українські банки і небанківські установи регулярно порушують норми закону “Про споживче кредитування”, який набрав чинності 10 червня 2017 року, і споживачі фінансових послуг залишаються незахищеними при отриманні кредитів.
Такими є результати другої хвилі дослідження практики роботи на ринку споживчого кредитування, проведеного під керівництвом проекту USAID “Трансформація фінансового сектора”.
“У 97,6% випадків при первинній консультації “таємним покупцям” не надавалася повна письмова інформація про кредит, як того вимагає законодавство”, – йдеться в релізі за підсумками дослідження.
Згідно з ним, найчастіше була відсутня інформація про реальну річну процентну ставку та орієнтовну загальну вартість кредиту.
Автори дослідження вказують, що фінансові установи продовжують практику стягування високих комісій за надання та обслуговування кредитів. Це призводить до того, що реальні річні процентні ставки банків за кредитами на суму від 4000 до 6000 грн на термін від 6 до 12 місяців коливаються від 32% до 200%, а у фінансових компаній вони сягають 1600%.
Крім того, більше 10% всіх рекламних матеріалів порушують заборону реклами нульових ставок, пропонуючи нібито безвідсоткові кредити. У більшості рекламних матеріалів не вказуються процентні ставки, щоб на таку рекламу не поширювалася вимога закону вказувати реальну вартість кредиту.
“У всіх випадках надання кредиту з обов’язковим страхуванням позичальнику не дали можливості вибрати страхову компанію, і в половині паспортів таких споживчих кредитів було зазначено, що страхування не є обов’язковим”, – зазначається також у результатах дослідження.
Його автори додають, що в деяких аспектах кредитні договори були приведені у відповідність до законодавства, особливо щодо вказівки реальної процентної ставки, але все ще дуже поширені незаконні умови в договорах, особливо надання кредитору права вимагати дострокового повернення кредиту, якщо позичальник не погоджується зі зміною розміру платежів по кредиту. Згідно з релізом, останнє порушення зафіксовано в половині випадків.
“Важливою причиною існування недобросовісних практик є відсутність у регуляторів фінансового ринку достатніх повноважень з правозастосування (особливо права накладати штрафи за порушення прав споживачів)”, – наводиться в документі коментар заступника керівника проекту USAID “Трансформація фінансового сектора” Юлії Вітки.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції за кредитами в Україні. Щоб допомогти вам обрати кредит онлайн у нас на сайті працює спеціальний сервіс. Завдяки його можна швидко і комфортно обрати необхідний саме вам кредитний продукт:

Помічник з кредитів 💁

За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас